Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Batony z malinami

April26

Widok dużej blaszki pełnej dobrego ciasta jest naprawdę pocieszający – szczególnie w niedzielne popołudnie(-: Batony są przepysznie chrupiące i lekko kwaskowate dzięki malinom.

Podane z łyżką bitej śmietany lub z gałką ulubionych lodów będą wspaniałym dopełnieniem niedzielnego obiadu. Polecam!

Składniki:

  • 20 dag płatków owsianych
  • 1,5 kostki masła lub margaryny pokrojonej na kawałki
  • 40 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 10 dag orzeszków pinii lub migdałów
  • 1 paczka mrożonych malin

maliny podgrzewamy na patelni, posypujemy paroma łyżkami cukru i odparowujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Prostokątną formę smarujemy masłem. Masło, mąkę, orzeszki i płatki mieszamy rękami. Następnie dodajemy cukier i sok z cytryny. Uzyskane ciasto ma konsystencję grudek. 2/3 ciasta przekładamy do formy lekko ugniatając. Na cieście kładziemy maliny i całość posypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy, aż ciasto będzie złociste – ok 35-40 minut. Jeszcze gorące kroimy na batony, które po przestygnięciu wyjmujemy z formy.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: