Batony z malinami
Widok dużej blaszki pełnej dobrego ciasta jest naprawdę pocieszający – szczególnie w niedzielne popołudnie(-: Batony są przepysznie chrupiące i lekko kwaskowate dzięki malinom.
Podane z łyżką bitej śmietany lub z gałką ulubionych lodów będą wspaniałym dopełnieniem niedzielnego obiadu. Polecam!
Składniki:
- 20 dag płatków owsianych
- 1,5 kostki masła lub margaryny pokrojonej na kawałki
- 40 dag mąki
- 20 dag cukru
- sok z 1 cytryny
- 10 dag orzeszków pinii lub migdałów
- 1 paczka mrożonych malin
maliny podgrzewamy na patelni, posypujemy paroma łyżkami cukru i odparowujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Prostokątną formę smarujemy masłem. Masło, mąkę, orzeszki i płatki mieszamy rękami. Następnie dodajemy cukier i sok z cytryny. Uzyskane ciasto ma konsystencję grudek. 2/3 ciasta przekładamy do formy lekko ugniatając. Na cieście kładziemy maliny i całość posypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy, aż ciasto będzie złociste – ok 35-40 minut. Jeszcze gorące kroimy na batony, które po przestygnięciu wyjmujemy z formy.