Biszkopt z gruszkami i imbirem
Pewnego dnia zrobiłam biszkopt z jabłkami, który zniknął w jeden wieczór – nie bez wpływu zresztą na nasze gabaryty(-: Drugiego dnia zrobiłam ten sam biszkopt ale tym razem na dno dałam gruszki posypane cukrem i imbirem.
Wyszło z tego bardzo dobre ciasto, które z czystym sumieniem mogę Wam polecić. A do tego jest banalnie proste!
Składniki:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 120 g mąki
- 3 – 4 gruszki lub jabłka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- kilka kropli esencji waniliowej
- 1 łyżka tłuszczu
- 1 łyżka bułki tartej
- 50 g cukru pudru
- imbir
- kilka łyżek cukru trzcinowego
Jabłka lub gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Żółtka oddzielamy od białek. Formę do pieczenia (tortownicę) smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier ciągle ubijając. Do białek dodajemy żółtka i mieszamy łyżką. Następnie do białek przesiewamy mąkę oraz dodajemy jeden cukier waniliowy oraz esencję. Starannie mieszamy. Jabłka lub gruszki układamy na dnie formy (gruszki posypujemy trzcinowym cukrem oraz imbirem). Owoce zalewamy ciastem i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 60 minut, aż ciasto będzie złoto-brazowe. Po wyjęciu oprószamy wierzch cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego!
Biszkopt z gruszkami