Bruschetta z awokado
Bruschetta (czyt. “brusketta”) to świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Wywodzi się oczywiście ze słonecznej Italii, gdzie jest podawana z przeróżnymi dodatkami jako antipasto. Najczęściej jednak serwuje się ją ze świeżymi pomidorami.
Muszę przyznać że w wersji z awokado robiłam ją po raz pierwszy i jest bardzo dobra. We Włoszech takiej pewnie nie znajdziecie, bo to raczej wymysł amerykański.
Składniki:
- kilka kromek chleba wiejskiego lub innego ulubionego pieczywa
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżeczki soku z limonki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę. Łyżką wyjmujemy miąższ i rozgniatamy go widelcem razem z sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Chleb grillujemy w piekarniku, aby był złocisty i chrupki. Awokado nakładamy na kromki pieczywa i posypujemy posiekaną natką. Podajemy ciepłe.
Jeśli chcemy zrobić bruschettę z pomidorami potrzebujemy:
- 2 pomidory posiekane w drobną kostkę
- 3 łyżki dobrej oliwy
- 1 ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę
- kilka listków świeżej, posiekanej bazylii lub łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i ziołami. Wykładamy na podpieczone kromki chleba.