Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Bruschetta z awokado

April18

Bruschetta (czyt. “brusketta”) to świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Wywodzi się oczywiście ze słonecznej Italii, gdzie jest podawana z przeróżnymi dodatkami jako antipasto. Najczęściej jednak serwuje się ją ze świeżymi pomidorami.

Muszę przyznać że w wersji z awokado robiłam ją po raz pierwszy i jest bardzo dobra. We Włoszech takiej pewnie nie znajdziecie, bo to raczej wymysł amerykański.

Składniki:

  • kilka kromek chleba wiejskiego lub innego ulubionego pieczywa
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę. Łyżką wyjmujemy miąższ i rozgniatamy go widelcem razem z sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Chleb grillujemy w piekarniku, aby był złocisty i chrupki. Awokado nakładamy na kromki pieczywa i posypujemy posiekaną natką. Podajemy ciepłe.

Jeśli chcemy zrobić bruschettę z pomidorami potrzebujemy:

  • 2 pomidory posiekane w drobną kostkę
  • 3 łyżki dobrej oliwy
  • 1 ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę
  • kilka listków świeżej, posiekanej bazylii lub łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i ziołami. Wykładamy na podpieczone kromki chleba.

Email will not be published

Website example

Your Comment: