Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Chałka domowa

February16

Chociaż w sklepach można znaleźć wiele gatunków chałek, to czasami warto pokusić się o zrobienie własnej, domowej chałki. Jest ona o niebo lepsza od tej sklepowej, bo nie zawiera żadnych ulepszaczy ani konserwantów.

Oprócz tego nawet na drugi czy trzeci dzień jest bardzo smaczna. Podana z dobrym  masłem i dżemem domowej roboty smakuje najlepiej(-: a do tego kubek dobrej kawy…

Składniki na chałkę:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4 dag drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • skórka starta z cytryny
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • tłuszcz do formy

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru

Drożdże zasypujemy łyżką cukru i czekamy aż się rozpuszczą. Następnie mieszamy je ze szklanką ciepłego mleka oraz łyżką mąki. Kiedy wyrosną robimy wgłębienie w mące i wlewamy tam drożdże oraz pozostałe mleko. Mieszamy i pozostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu. Następnie dodajemy jajko, resztę cukru, sól, esencję oraz skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto a pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy schłodzone masło. Wyrabiamy tak, aby powstały okruchy, a ciasto było jak najkrócej dotykane. Schładzamy w lodówce.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie porcje. Z każdej formujemy trzy wałki. Trzy wałki układamy obok siebie, zlepiamy końce z jednej strony i zaplatamy warkocz. Z tej porcji wyjdzie nam dwie chałki. Układamy chałki na natłuszczonej blaszce i zostawiamy w ciepłym miejscu, by dobrze wyrosły. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 – 40 minut.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: