Ciasto makowo – pomarańczowe
Być może po świętach zostało Wam nieco maku a jeśli nie wiecie co z nim zrobić – to zróbcie tego Pieguska(-: Ciasto to należy raczej do tych “suchych”, bo nie ma w nim ani kremu, ani nadzienia.
Jest za to mak, który nadaje mu nie tylko ciekawy wygląd ale także charakterystyczny smak wzbogacony aromatem świeżych pomarańczy. Bardzo proste w wykonaniu ciasto jak w sam raz do filiżanki herbaty na zimowe popołudnie. Smacznego (-:
Składniki na ciasto:
- 1/3 szklanki suchego maku
- 1/2 szklanki mleka
- 18 dag miękkiego masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- kilka kropli olejku waniliowego
- 3 jajka
- 1-2 łyżeczki skórki z pomarańczy (startej na tarce o drobnych oczkach)
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 2,5 szklanki maki pszennej (370 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na syrop:
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 1/4 szklanki cukru (60 g)
- 2 dag masła
Do dekoracji: długie i cieniutkie paseczki skórki z ok. 2 pomarańczy
Tortownicę lub brytfankę natłuszczamy i wyścielamy pergaminem. Mak zalewamy mlekiem i odstawiamy na 20 minut. Masło ucieramy z cukrem i olejkiem waniliowym, wbijamy po jednym jajku, a gdy masa będzie gładka, dodajemy startą skórkę pomarańczową, wlewamy sok i mleko z makiem. Delikatnie łączymy z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w temp. 200 stopni przez 40-50 minut (aż wykałaczka wetknięta w ciasto będzie sucha po wyjęciu). Studzimy w formie 5 minut i wyjmujemy. Składniki syropu mieszamy i podgrzewamy, aż cukier się stopi. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Ciasto nakłuwamy wykałaczką na całej jego powierzchni i polewamy gorącym syropem. Chodzi o to, aby syrop wszedł w głąb ciasta i dobrze wsiąkł. Do dekoracji używamy cienkich paseczków pomarańczy, które także można zagotować wraz z syropem, staną się wtedy słodsze i miękkie.