Ciasto z malinami z budyniową pianką
Dziś polecam Wam przepyszne, letnie ciasto z malinami. Zrobiłam go już raz i dzisiaj znowu zrobię(-: co rzadko mi się zdarza. Rozpływa się w ustach i jest po prostu pyszne.
Przepis z bloga Moje wypieki Gorąco polecam!
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
- 250 g masła lub margaryny, zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Masło kroimy w kostkę, zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodajemy 1 – 2 łyżki wody. Dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawijamy w folię spożywczą, zamrażamy. Tą czynność możemy zrobić dzień wcześniej.
Na spód blachy (33 x 20 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy na tarce większą część ciasta (60%). Lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Ciasto podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Składniki na piankę budyniową:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
- 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
- cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubijamy białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypujemy drobny cukier i cukier wanilinowy i cały czas ubijamy. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewamy olej i miksujemy aż do połączenia. Cierpliwość mile widziana! Nie spieszmy się z dodawaniem składników, musimy dodawać je powoli(-:
Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Wyrównujemy i układamy gęsto maliny (otworkami do góry), które lekko wpychamy w piankę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta (40%).
Ciasto pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 40 – 50 minut (do zrumienienia). Po wyjęciu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.