Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Ciasto z owocami

April6

Ciasto z owocami polecam wszystkim, którzy nie mają zbyt wiele czasu, a mają ochotę na coś słodkiego. Jest ono bardzo proste w wykonaniu i szczególnie lubiane przez dzieci.

ciasto-z-owocami1

Składniki

  • Szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • 0/5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • owoce wg. uznania, np. truskawki, śliwki, wiśnie, jagody
  • cukier puder do posypania

Całe jajka ucieramy z cukrem, najlepiej mikserem – około 6-7 minut.  Do masy dodajemy olej, obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko razem mieszamy na gładką masę.

Blaszkę o wielkości 30×25 cm. smarujemy masłem, wlewamy ciasto i na wierzchu układamy owoce np. truskawki, śliwki (skórką do dołu) lub wiśnie, jagody etc.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez ok. 40 minut, aż cisto będzie rumiane.  Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

ciasto-z-owocami2

ciasto-z-owocami3

ciasto-z-owocami4

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Uncategorized
A 9 komentarzy! to

“Ciasto z owocami”

  1. On November 18th, 2011 at 3:03 pm Angelika Says:

    Pyszne !!
    Moja babcia takie robi <3

  2. On June 11th, 2013 at 5:40 pm sandra Says:

    dlaczego truskawki splynely na samo dno ? :( i takie chude mi wyszlo, prawie nie uroslo nic :(

  3. On June 14th, 2013 at 12:57 pm admin Says:

    Sandra, może dodałaś je do ciasta mokre? To ciasto jest sprawdzone i zawsze się udaje, więc przykro mi, że Ci nie wyszło. Jest z proszkiem, więc powinno wyrosnąć bez problemu. Może więc to wina proszku?

  4. On July 15th, 2013 at 10:57 am Justyś Says:

    Niestety u mnie też owoce spłynęły na dno, a dałam porzeczki i maliny. Ale odwróciłam je “do góry nogami” i jest ok.

  5. On July 26th, 2013 at 10:28 pm sss Says:

    pyszne ciasto-mi się udało :) Wielkie dzięki

  6. On July 31st, 2013 at 7:24 pm Patrycja Says:

    Ciasto jest mega rewelacyjne !!!! Proste i szybkie w wykonaniu. Dzięki mące ziemniaczanej jest delikatne i kruche. I ten kolor… niebo w gębie ! Ja robiłam z borówkami, jest świetne. Przepis ląduje do mojego domowego zeszytu :)

  7. On April 29th, 2014 at 9:36 pm Natalia Says:

    Wlasnie zajadam sie jeszcze cieplym wypiekiem! Niebo w gebie! Delikatne jak owocowa chmurka!! Dzieki za przepis :) ))

  8. On December 6th, 2014 at 10:17 pm Tesia Says:

    Trzeba pilnować to ciasto. Piekłam 35 minut na 180 stopniach i przypaliły mi się brzegi. Na szczęście reszta tylko bardzo przybrązowiona. Mam nadzieję, ze nie będzie przez to suche. Zrobiłam z mrożonymi jagodami i malinami.

  9. On June 9th, 2016 at 1:04 pm Magda Says:

    SUper proste ciacho :) zaraz będę wcinać jak trochę wystygnie :)
    Mi nie spłynęło nic na dół… może wina złego odmierzenia mąki dziewczyny? powino byc dosc gęste, nie dogniatałam truskawek tylko rzucałam na ciacho…

Email will not be published

Website example

Your Comment: