Ciasto z rabarbarem
Dzisiaj polecam pyszne wiosenne ciasto z rabarbarem. Zrobione jest na kruchym spodzie i przykryte bezową pierzynką. Takie słodko – kwaśne. Palce lizać(-:
Składniki:
- 2 jajka o temperaturze pokojowej
- 25 dag mąki pszennej
- 12 łyżek cukru
- 15 dag masła o temperaturze pokojowej
- 1 duża łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 5 łodyg rabarbaru (ok 50 dag)
- 1 cukier waniliowy
Rabarbar myjemy i obieramy z wierzchniej skórki. Kroimy na ok 4 cm kawałki i układamy w jednej warstwie. Posypujemy 5 łyżkami cukru i zostawiamy na kilka godzin.
Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę, 3 łyżki cukru i masło siekamy nożem, dodajemy żółtka i śmietanę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na przynajmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie oddzielamy około 2/3 ciasta i wylepiamy nim dno i boki tortownicy lub formy do tart (wysmarowanej uprzednio tłuszczem). Resztę ciasta trzymamy nadal w lodówce. Ciasto w tortownicy nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Na upieczonym cieście układamy odcedzone z soku kawałki rabarbaru i ponownie wkładamy na 15-20 minut do piekarnika. Resztę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozkładamy równomiernie na rabarbarze. Znowu zapiekamy około 15 – 20 minut. W tym czasie z białek, 4 łyżek cukru i cukru waniliowego ubijamy bardzo sztywną pianę. Pianę rozkładamy łyżką na upieczonym cieście i po raz ostatni wstawiamy do piekarnika również na 15-20 minut. Gdy białko zbrązowieje wyłączamy piekarnik pozostawiając w nim ciasto na około 20 minut. W foremce pozostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Podajemy z bitą śmietaną. Przepis pochodzi z miesięcznika “Kuchnia”.