Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Ciasto z serem i jagodami

August27

Bardzo dobre letnie ciasto, które na pewno będzie Wam smakowało… Jest wilgotne i aromatyczne, w sam raz na popołudniowy deser(-:

Przepis (jak zwykle) pochodzi z mojego ulubionego bloga moje wypieki. Gorąco polecam!

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół kostki (125 g) zimnego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko

Składniki na masę serową:

  • 170 g kremowego serka, np. Philadelphia (ja użyłam serka trzykrotnie zmielonego, takiego jak na sernik)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 duże jajko

Składniki na masę jagodową:

  • 1 szklanka jagód lub borówki amerykańskiej (mogą być mrożone)
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego (lub innego)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki wody

Ponadto:

  • pół szklanki płatków migdałowych

Jagody wsypujemy do garnuszka, dodajemy sok i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu . Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i dodajemy ją do jagód.  Mieszamy aż do zgęstnienia. Studzimy.

Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło i siekamy, aż masło zmieni się w małe grudki (jak kruszonka). Odsypujemy pół szklanki (potrzebne będzie do posypania), a resztę przesypujemy do sporej miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy. Jogurt łączymy z ekstraktem waniliowym oraz jajkiem. Dodajemy go do suchych składników i mieszamy ręcznie lub miksujemy.
Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta wyrównujemy.

Ser ubijamy z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Rozprowadzamy po powierzchni ciasta zostawiając po bokach 2 cm margines. Na serze delikatnie rozprowadzamy masę owocową.

Do odłożonej 1/2 szklanki okruszków dodajemy płatki migdałowe, mieszamy i posypujemy nimi wierzch ciasta.

Pieczemy w temp. 180ºC, przez 40 – 50 minut na złoty kolor (ja piekłam około godziny).

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Uncategorized

Comments are closed.