Crostini z groszkiem, gruszką i parmezanem
Wiosenne smaki i piękne kolory! Super połączenie słodkiego groszku oraz gruszki ze słonym i wyrazistym parmezanem. Wszystko podkręcone delikatną nutką mięty. Idealna propozycja na spotkanie towarzyskie. Zarówno puree jak i gruszkę z parmezanem możemy przygotować wcześniej. Crostini smakują tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno. Gorąco polecam!
Składniki:
- 1 bagietka
- oliwa z oliwek extra vergine
- 250 g świeżego lub zamrożonego groszku
- kilka listków mięty
- 1 dojrzała gruszka
- kilka kropel octu balsamicznego
- 125 g parmezanu lu pecorino pokrojonego w małe kostki
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Groszek blanszujemy w gorącej wodzie (świeży przez 3 minuty, mrożony przez 2). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Groszek wraz z listkami mięty miksujemy na gładkie puree blenderem lub w robocie kuchennym. Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Jeśli wolimy bardziej intensywny smak, dodajemy więcej mięty.
Gruszkę oczyszczamy z nasion i drobno kroimy, zraszamy delikatnie octem balsamicznym. Dodajemy ser i dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy crostini. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bagietkę kroimy na cienkie kromki, smarujemy z obu stron oliwą i układamy na blaszce. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, aż nabiorą złotego koloru.
Groszkowe puree nakładamy na grzanki. Dekorujemy łyżką mieszanki gruszkowo-serowej. Oprószamy pieprzem, najlepiej kolorowym.