Cukinie marynowane w cytrynie
Dzisiaj propozycja lekkiej przystawki w stylu włoskim. Marynowane cukinie smakują bardzo dobrze na kromce dobrego chleba lub na chrupiącej grzance. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej a przynajmniej na 2 godziny przed podaniem. Gorąco polecam.
Składniki:
- 3 cukinie
- 4 łyżki oliwy z oliwek i odrobina do posmarowania
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżka świeżo startego parmezanu
- 2 filety anchois, odcedzone i drobno posiekane
- sól
Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. Smarujemy oliwą z oliwek i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony. Można również użyć grilla elektrycznego, na którym grillujemy cukinie bez tłuszczu. Gotowe cukinie przekładamy do płytkiego naczynia, najlepiej szklanego. Do miski wlewamy 4 łyżki oliwy, sok z cytryny, parmezan oraz filety anchois. Ugniatamy widelcem. Cukinie polewamy powstałym sosem. Naczynie przykrywamy i całość pozostawiamy do marynowania najlepiej w lodówce. Wyjmujemy z lodówki ok. 10 minut przed podaniem i przekładamy na talerz. Jeśli jest taka potrzeba, solimy. Podajemy z dobrym pieczywem lub grzankami.