Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Cukinie marynowane w cytrynie

March21

Dzisiaj propozycja lekkiej przystawki w stylu włoskim. Marynowane cukinie smakują bardzo dobrze na kromce dobrego chleba lub na chrupiącej grzance. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej a przynajmniej na 2 godziny przed podaniem. Gorąco polecam.

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 4 łyżki oliwy z oliwek i odrobina do posmarowania
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżo startego parmezanu
  • 2 filety anchois, odcedzone i drobno posiekane
  • sól

Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. Smarujemy oliwą z oliwek i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony. Można również użyć grilla elektrycznego, na którym grillujemy cukinie bez tłuszczu. Gotowe cukinie przekładamy do płytkiego naczynia, najlepiej szklanego. Do miski wlewamy 4 łyżki oliwy, sok z cytryny, parmezan oraz filety anchois. Ugniatamy widelcem. Cukinie polewamy powstałym sosem. Naczynie przykrywamy i całość pozostawiamy do marynowania najlepiej w lodówce. Wyjmujemy z lodówki ok. 10 minut przed podaniem i przekładamy na talerz. Jeśli jest taka potrzeba, solimy. Podajemy z dobrym pieczywem lub grzankami.

Smaczny wpis w kategorii: Przystawki, przekąski, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: