Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Cytrynowe ciasto z polenty – bezglutenowe

October9

Polenta kojarzy mi się bezsprzecznie z włoskimi Alpami, bo tam właśnie jesienno-zimową porą je się jej najwięcej. Jak widać świetnie nadaje się również do ciast i to z bardzo dobrym efektem.

Ciasto smakuje bardzo dobrze a dzięki nasączeniu pozostaje cudownie wilgotne nawet przez kilka dni. W cytrynowym cieście z polenty nie ma w ogóle mąki, przez co mogą je jeść również osoby na diecie bezglutenowej. No i jak na Nigellę przystało – jest banalnie proste w wykonaniu. Gorąco polecam!
Przepis z książki Nigelli Lawson ” Kuchnia Przepisy z serca domu”.

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła + odrobina do wysmarowania formy
  • 200 g miałkiego cukru
  • 200 g mielonych migdałów
  • 100 g drobnej polenty lub mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli trzeba bezglutenowego)
  • 3 jajka
  • skórka starta z 2 cytryn (sok zachowujemy na syrop)

Składniki na syrop:

  • sok z 2 cytryn
  • 125 g cukru pudru

Dno tortownicy ( u mnie około 24 cm. średnicy) wykładamy papierem do pieczenia a ścianki natłuszczamy masłem. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Migdały mieszamy z polentą oraz proszkiem do pieczenia. Do utartego masła dodajemy trochę suchych składników. Następnie wbijamy jedno jajko, miksujemy i dodajemy na przemian porcje sypkich składników i pozostałe jajka, stale ucierając. Na sam koniec dodajemy skórkę z cytryn, mieszamy. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej  tortownicy i pieczemy około 40 minut (patyczek wbity w środek powinien być dość czysty).

Robimy syrop: gotujemy sok z cytryn i cukier puder w niedużym rondlu, dopóki cukier się nie rozpuści. Ciasto nakłuwamy patyczkiem (ja użyłam patyczek do szaszłyków) i starannie polewamy ciepłym syropem. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie wyjmujemy z foremki.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: