Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Czekoladowe Parfait

January23

Jeśli tak jak ja przepadacie za lodami, to Czekoladowe Parfait jest właśnie dla Was! Jest to lekki, bardzo czekoladowy deser na bazie śmietanki.

Wspaniałym dodatkiem są tutaj prażone pistacje i migdały.  Przez kilka dni można przechowywać go w zamrażalniku i podkradać kiedy ma się ochotę(-: Bardzo łatwy w przygotowaniu a wygląda i smakuje wyśmienicie. Dziękuje naszym przyjaciołom Gosi i Uki-emu za piękne zdjęcia. Smacznego!

Składniki:

  • 50 g płatków migdałów
  • 50 g obranych pistacji
  • 475 ml śmietanki wysokoprocentowej
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 65 g cukru
  • 150 g posiekanej gorzkiej czekolady dobrej jakości

Na samym początku wykładamy folią spożywczą prostokątną foremkę o wymiarach 23 x 13 cm. Kawałki folii muszą wystawać poza formę. Na innej blaszce lub patelni mieszamy migdały z pistacjami i prażymy aż do zrumienienia. Odstawiamy na bok by wystygły. Przelewamy pół filiżanki śmietanki do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż masa będzie miała gładką konsystencję. Jajko, żółtko oraz cukier ucieramy na puszystą masę i dodajemy do przestudzonej czekolady. W oddzielnym naczyniu ubijamy pozostałą śmietanę, aż zgęstnieje i delikatnie łączymy z masą czekoladową. Do gotowej masy dodajemy uprażone i wystudzone migdały i pistacje. Całość przelewamy do wyłożonej folią formy, wygładzamy powierzchnię i przykrywamy wystającymi kawałkami folii. Formę wkładamy na całą noc do zamrażalnika. Na drugi dzień wykładamy parfait na półmisek. Gdyby ciasto nie chciało wyjść z foremki można jej dno na moment wsadzić do ciepłej wody. Czekoladowe parfait smakuje wyśmienicie samo, ale można też podawać je z bitą śmietanką lub świeżymi truskawkami lub malinami.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Desery, Uncategorized
A 2 komentarzy! to

“Czekoladowe Parfait”

  1. On January 22nd, 2013 at 10:23 pm klaudia Says:

    Jaka to jest śmietanka “wysokoprocentowa”? 18? 30? 36?

  2. On January 23rd, 2013 at 2:39 pm ania Says:

    Najlepsza jest oczywiście kremówka 36%, ale ja bardzo często używam 30% i też bardzo dobrze się ubija. Śmietanka 18% odpada. Polecam kremówkę “Łowicka” lub “Łaciata”. Pamiętaj tylko, że kremówkę przed ubiciem należy bardzo dobrze schłodzić, nie może być ciepła. Parfait jest pyszne, na pewno będzie ci smakowało! Pozdrawiam serdecznie(-:

Email will not be published

Website example

Your Comment: