Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Drożdżowe ciasto ze śliwkami

August23

Uwielbiam ciasta drożdżowe i chociaż trzeba poświęcić im trochę czasu, to na pewno warto je upiec. Sezon na śliwki trwa, więc nie ma na co czekać – do roboty!

Smaku dopełnia zniewalająca kruszona o lekkim cynamonowym smaku. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki.

Składniki na zaczyn:

  • 4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki cukru

Składniki  na ciasto:

  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła*
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • śliwki węgierki, około 1/2 kilograma

Składniki na kruszonkę:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy – 16 g
  • pół kostki roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Do miski wlewamy lekko ciepłe mleko i dodajemy pokruszone drożdże. Następnie dodajemy mąkę oraz cukier i wszystko starannie mieszamy. Przykrywamy ściereczką, wstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż drożdże zaczną pracować a zaczyn podwoi objętość.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki (powinny być w temperaturze pokojowej) i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Znowu przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
Gdy ciasto wyrasta my robimy kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Wszystko zalewamy gorącym i roztopionym masłem. Mieszamy, najlepiej ręką, i wyrabiamy kruszonkę. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki.
Wykładamy papierem do pieczenia dużą blachę np. 40 x 30 cm i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto.  Rozprowadzamy je równo i układamy na nim śliwki skórką do dołu. Wszystko posypujemy kruszonką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Uncategorized
Jeden smaczny komentarz to

“Drożdżowe ciasto ze śliwkami”

  1. On August 27th, 2012 at 12:11 pm STefan Says:

    boże, jakie ono było dobre. No mówię Wam. Jeden dzień na zniknięcie potrzebowało i to trzeba było się hamować, żeby to był dzień nie godzina…

Email will not be published

Website example

Your Comment: