Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Fistaszkowe ciastka z czekoladą

December7

Ciastka fistaszkowe polecam miłośnikom masła orzechowego(-: A że ja do nich należę, więc bardzo mi smakowały.

Najlepiej smakują na drugi lub trzeci dzień, ale powiem szczerze, że ciężko wytrzymać(-: Przepis pochodzi z miesięcznika “Kuchnia”.  Gorąco polecam!

Składniki:

  • 130 g masła orzechowego (3/4 szklanki)
  • 60 g masła o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 15-20 kostek mlecznej czekolady

Dwie blachy do pieczenia wyścielamy pergaminem. Masło orzechowe ucieramy ze zwykłym, dodajemy miód oraz brązowy cukier. Miksujemy na gładką masę. Pojedynczo, stale mieszając, wbijamy jajka, dodajemy olejek waniliowy. Łączymy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Cały czas miksując masę maślaną stopniowo dodajemy do niej mąkę z proszkiem. Zawijamy w folię kuchenną i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Z ciasta formujemy kulki o średnicy 5 cm, do każdej wciskamy kostkę czekolady i dokładnie zaklejamy. Układamy na blachach, zostawiając spory odstęp pomiędzy kolejnymi, bo ciastka się rozpłaszczą. Pieczemy przez około 15 minut w temp. 175 stopni aż się przyrumienią.
Ja zrobiłam nieco mniejsze kulki i do każdej z nich dałam połowę kostki czekolady.

Smaczny wpis w kategorii: Ciasteczka, Dla dzieci, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: