Frittata z cukinii i ziemniaków
Dzisiaj proponuję kolejne włoskie danie jakim jest frittata. Jej głównym składnikiem są jajka oraz warzywa, które można sobie wybrać według własnych upodobań.
Mojej rodzinie najbardziej smakuje frittata z cukinii, ziemniaków i boczku. Dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Gorąco polecam(-:
Składniki:
- 6 jajek
- 3 cukinie
- 3 ziemniaki
- 15 dag boczku
- 1 duża cebula
- pół pęczka natki pietruszki lub koperku
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano – zostawiamy na patelni. Jajka wybijamy do dużej miski i roztrzepujemy dobrze widelcem lub trzepaczką. Cebulę, cukinię oraz ziemniaki kroimy w cienkie talarki. Zioła drobno siekamy.Do roztrzepanych jajek dodajemy boczek oraz pokrojone warzywa i zioła. Wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Jednym ruchem wlewamy jajka z warzywami na rozgrzany tłuszcz. Rozprowadzamy równo po całej patelni. Smażymy 2-3 minuty, aby spód dobrze się ściął, ale nie spalił. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i smażymy około 15 minut. Po tym czasie nakrywamy patelnię dużym, płaskim talerzem,odwracamy szybkim ruchem do góry nogami tak, aby przypieczony spód znalazł się u góry. Patelnię ponownie stawiamy na kuchence i zsuwamy na nią naszą frittatę, aby podpiec jej drugą stronę. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez kolejne 15 minut. W czasie smażenia należy sprawdzać miękkość warzyw wbijając w naszą frittatę końcówkę ostrego noża. Ja lubię jędrne warzywa dlatego też zawsze zdejmuję ją z ognia nieco przed czasem. Sekretem dobrej frittaty są świeże zioła oraz spora ilość soli i pieprzu. Wyśmienicie smakuje również frittata z czerwoną papryką, cebulą, boczkiem oraz ziemniakami lub jej lżejsza wersja z samej cukinii i cebuli. Smacznego!