Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Frittata z cukinii i ziemniaków

March1

Dzisiaj proponuję kolejne włoskie danie jakim jest frittata. Jej głównym składnikiem są jajka oraz warzywa, które można sobie wybrać według własnych upodobań.

Mojej rodzinie najbardziej smakuje frittata z cukinii, ziemniaków i boczku. Dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Gorąco polecam(-:

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 cukinie
  • 3 ziemniaki
  • 15 dag boczku
  • 1 duża cebula
  • pół pęczka natki pietruszki lub koperku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano – zostawiamy na patelni. Jajka wybijamy do dużej miski i roztrzepujemy dobrze widelcem lub trzepaczką. Cebulę, cukinię oraz ziemniaki kroimy w cienkie talarki. Zioła drobno siekamy.Do roztrzepanych jajek dodajemy boczek oraz pokrojone warzywa i zioła. Wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Jednym ruchem wlewamy jajka z warzywami na rozgrzany tłuszcz. Rozprowadzamy równo po całej patelni. Smażymy 2-3 minuty, aby spód dobrze się ściął, ale nie spalił. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i smażymy około 15 minut. Po tym czasie nakrywamy patelnię dużym, płaskim talerzem,odwracamy szybkim ruchem do góry nogami tak, aby przypieczony spód znalazł się u góry. Patelnię ponownie stawiamy na kuchence i zsuwamy na nią naszą frittatę, aby podpiec jej drugą stronę. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez kolejne 15 minut. W czasie smażenia należy sprawdzać miękkość warzyw wbijając w naszą frittatę końcówkę ostrego noża. Ja lubię jędrne warzywa dlatego też zawsze zdejmuję ją z ognia nieco przed czasem. Sekretem dobrej frittaty są świeże zioła oraz  spora ilość soli i pieprzu. Wyśmienicie smakuje również frittata z czerwoną papryką, cebulą, boczkiem oraz ziemniakami lub jej lżejsza wersja z samej cukinii i cebuli. Smacznego!

Email will not be published

Website example

Your Comment: