Gołąbki z zielonej sałaty
To danie to “lekka” wersja polskich gołąbków. Polecam szczególnie na śniadanie lub kolację.
Dla 4-6 osób
- 1 duża główka sałaty,
- 1 kostka półtłustego białego sera,
- 2 łyżki śmietany,
- 2,5 łyżki posiekanych orzechów,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2 duże pomidory,
- sól, chili w proszku ewentualnie kilka suszonych pomidorów
Sos: 1 łyżka octu winnego, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, sól, świeżo zmielony pieprz
Liście sałaty wrzucamy do osolonej, gorącej wody na 2 minuty. Wyjmujemy delikatnie i od razu wrzucamy do zimnej. Wyjmujemy, odkładamy na ścierkę, aby usunąć nadmiar wody. Rozkruszamy ser widelcem, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i chili. Mieszamy. Dodajemy orzechy i rodzynki (ew. suszone pomidory) i ponownie mieszamy. Układamy nieco farszu na środku każdego liścia, następnie zawijamy gołąbki. Pomidory kroimy w cienkie plasterki i układamy na środku okrągłego półmiska, a dookoła gołąbki. Składniki sosu mieszamy i tuż przed podaniem polewamy gołąbki sosem.
Przepis zaproponowała w miesięczniku “Kuchnia” Pani Tessa Capponi-Borawska.