Jajka w koszulkach z kaparami
Chcąc się wprowadzić w świąteczny nastrój zaczęłam jeść jajka w ilościach nieco większych niż to wskazane(-: A że bardzo mi smakują więc szukam nowych pomysłów. Oto jeden z nich, do wypróbowania w leniwy, sobotni poranek! Gorąco polecam, bo są naprawdę pyszne!
Składniki:
- 1 łyżka białego octu winnego
- 4 jajka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki kaparów
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Do szerokiej, głębokiej patelni wlewamy gorącą wodę, tak by sięgała do 3/4 wysokości. Doprowadzamy ją do wrzenia i dodajemy ocet. Jajka, każde z osobna wbijamy do miseczki a następnie ostrożnie przelewamy do wrzątku i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy na łyżkę cedzakową i układamy na gorącą grzankę (najlepiej z razowego chleba) lub podgrzany talerz. Na drugiej patelni topimy masło, wrzucamy odcedzone kapary oraz posiekaną natkę. Smażymy kilka minut, aż kapary się zrumienią. Jajka polewamy sosem, solimy i pieprzymy.
Przepis pochodzi z najnowszego numeru miesięcznika “Kuchnia”.