Jajka z łososiem w galarecie
Przepisów świątecznych ciąg dalszy… to bez wątpienia najlepsze jajka jakie jadłam. Robię je co roku już od kilku lat i jeszcze mi się nie znudziły. Musicie koniecznie spróbować!
Składniki:
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu o łagodnym smaku
- 8 plasterków wędzonego łososia
- szklanka wywaru z warzyw
- 2 łyżeczki żelatyny
- cytryna
- kapary
- natka pietruszki
- pomidory
Jajka obrać, przekroić wzdłuż i na wszystkie połówki nałożyć po pół łyżeczki majonezu. Każdą połówkę owinąć plastrem łososia, ułożyć na półmisku zawinięciem do dołu. Przybrać kaparami, pomidorami i plasterkami cytryny. Wywar z warzyw doprawić do smaku, wlać do rondelka i zagotować. Dodać żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody i mieszać, aż się rozpuści. Następnie wywar ostudzić a jak zacznie gęstnieć polać nim jaja i wstawić do lodówki, aby całkowicie stężał. Przybrać natką pietruszki. Smacznego!