Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Jajka z łososiem w galarecie

April13

Przepisów świątecznych ciąg dalszy… to bez wątpienia najlepsze jajka jakie jadłam. Robię je co roku już od kilku lat i jeszcze mi się nie znudziły. Musicie koniecznie spróbować!

Składniki:

  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu o łagodnym smaku
  • 8 plasterków wędzonego łososia
  • szklanka wywaru z warzyw
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • cytryna
  • kapary
  • natka pietruszki
  • pomidory

Jajka obrać, przekroić wzdłuż i na wszystkie połówki nałożyć po pół łyżeczki majonezu. Każdą połówkę owinąć plastrem łososia, ułożyć na półmisku zawinięciem do dołu. Przybrać kaparami, pomidorami i plasterkami cytryny. Wywar z warzyw doprawić do smaku, wlać do rondelka i zagotować. Dodać żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody i mieszać, aż się rozpuści. Następnie wywar ostudzić a jak zacznie gęstnieć polać nim jaja i wstawić do lodówki, aby całkowicie stężał. Przybrać natką pietruszki.  Smacznego!

Email will not be published

Website example

Your Comment: