Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Karnawałowe racuchy z ricotty z żurawiną

January24

Racuchy smakują wybornie nie tylko w karnawale(-: Ale skoro karnawał w pełni polecam racuchy z ricotty. Są bardzo delikatne, miękkie i wilgotne.

Oczywiście najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, jeszcze ciepłe. Jakie są na zimno? – nie mam pojęcia, ponieważ bardzo szybko zniknęły z talerza(-: Smacznego.

Składniki na 10-15 sztuk

  • 20 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka porto albo miodu pitnego
  • 20 dag sera ricotta
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder

Żurawinę zalewamy w misce alkoholem i odstawiamy na ok. 30 minut. Gdy wchłonie alkohol przekładamy ją na deskę i niezbyt drobno siekamy. Ricottę wkładamy do innej miski, dodajemy cukier i roztrzepane jajko. Gdy wymieszamy ser z jajkiem dodajemy mąkę, żurawinę i alkohol z moczenia żurawin. Mieszamy. Dwiema łyżkami formujemy z ciasta podłużne racuszki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. W czasie smażenia przewracamy, aby racuchy nabrały złotego koloru z każdej strony. Wyjmujemy na papierowe ręczniki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Ja zwiększyłam nieco porcje podane w przepisie i zrobiłam racuchy z 25 dag serka i 3 łyżkami mąki. Reszta składników pozostała bez zmian. Przepis pochodzi z mojego ulubionego miesięcznika “Kuchnia”.

Email will not be published

Website example

Your Comment: