Keks z serem
Dzisiaj proponuję wytrawną wersję keksa. Robię go już od kilku lat i zawsze wychodzi tak samo dobrze.
Dzięki świeżemu rozmarynowi charakteryzuje go taki “śródziemnomorski” smak. Idealny do lampki czerwonego wina a do tego bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Gorąco polecam
Składniki:
- 60 g rodzynek
- 300 g białego tłustego sera
- 3 duże jajka
- 220 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek oliwy
- 100 g tartego ementalera
- duża gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 8 minut po czym odcedzamy. Ser rozdrabniamy widelcem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka miksujemy z mąką, proszkiem do pieczenia i oliwą. Do masy dodajemy drobno posiekane listki rozmarynu oraz biały ser, ementaler i rodzynki. Delikatnie mieszamy i przekładamy do podłużnej, wyłożonej pergaminem foremki o długości 24 cm. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.