Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Keks z serem

January25

Dzisiaj proponuję wytrawną wersję keksa. Robię go już od kilku lat i zawsze wychodzi tak samo dobrze.

Dzięki  świeżemu rozmarynowi charakteryzuje go taki “śródziemnomorski” smak. Idealny do lampki czerwonego wina a do tego bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Gorąco polecam

Składniki:

  • 60 g rodzynek
  • 300 g białego tłustego sera
  • 3 duże jajka
  • 220 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy
  • 100 g tartego ementalera
  • duża gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 8 minut po czym odcedzamy. Ser rozdrabniamy widelcem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka miksujemy z mąką, proszkiem do pieczenia i oliwą. Do masy dodajemy drobno posiekane listki rozmarynu oraz biały ser, ementaler i rodzynki. Delikatnie mieszamy i przekładamy do podłużnej, wyłożonej pergaminem foremki o długości 24 cm. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.

Email will not be published

Website example

Your Comment: