Kopytka z marchewką i orzechami
Dziś proponuję zmodyfikowaną wersję naszych polskich kopytek(-; Dla tych, którzy tak jak ja lubią wszelkiego rodzaju kluski i kluseczki.
Składniki:
- 25 dag marchewki
- 25 dag ziemniaków
- 20 dag mąki pszennej (może być razowa)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Sos:
- 50 g masła
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki łuskanych włoskich orzechów
- ewentualnie 1 łyżka posiekanej świeżej melisy
Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i gotujemy razem w osolonej wodzie. Odcedzamy, lekko studzimy i miksujemy. Dodajemy mąkę, jajko, sól i dokładnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto na stolnicę, oprószamy lekko mąką i formujemy wałeczek. Nożem odcinamy kluseczki i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy tak długo, aż wypłyną. Robimy sos: na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy melisę (jeśli mamy) i mieszamy. Orzechy mielemy lub siekamy i mieszamy z sosem. Polewamy nim kluseczki przed podaniem.