Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Kopytka z marchewką i orzechami

December7

Dziś proponuję zmodyfikowaną wersję naszych polskich kopytek(-; Dla tych, którzy tak jak ja lubią wszelkiego rodzaju kluski i kluseczki.

Składniki:

  • 25 dag marchewki
  • 25 dag ziemniaków
  • 20 dag mąki pszennej (może być razowa)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos:

  • 50 g masła
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki łuskanych włoskich orzechów
  • ewentualnie 1 łyżka posiekanej świeżej melisy

Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i gotujemy razem w osolonej wodzie. Odcedzamy, lekko studzimy i miksujemy. Dodajemy mąkę, jajko, sól i dokładnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto na stolnicę, oprószamy lekko mąką i formujemy wałeczek. Nożem odcinamy kluseczki i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy tak długo, aż wypłyną. Robimy sos: na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy melisę (jeśli mamy) i mieszamy. Orzechy mielemy lub siekamy i mieszamy z sosem. Polewamy nim kluseczki przed podaniem.

Email will not be published

Website example

Your Comment: