Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Kruche babeczki z bakaliami

March6

Ostatnio naszła nas ochota na coś słodkiego(-:  W ekspresowym tempie powstały małe, bardzo kruche babeczki, które wypełniłam gotową masą krówkową i bakaliami.  Niestety już w godzinę po ich przygotowaniu ślad po nich zaginął….

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 200 g masła

Oraz:

  • gotowa masa krówkowa lub puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • migdały
  • orzechy
  • żurawina
  • suszone daktyle

Na stolnicy zagniatamy mąkę z cukrem pudrem i kawałkami masła. Wyrabiamy do chwili aż masa będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy żółtka i znowu zagniatamy. Wyrabiamy ciasto – musi być zwarte i jednolite. Wkładamy do lodówki (owinięte w folię) na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy  i wykrawamy w nim formą od babeczek kółka, którymi następnie wylepiamy natłuszczone wcześniej foremki. Babeczki układamy na kratce w nagrzanym do 180 stopni  piekarniku i pieczemy na złoty kolor: około 10-15 minut. Babeczki lekko studzimy i bardzo ostrożnie wyjmujemy z foremek. Tak przygotowane babeczki można przechowywać np. w kartonowym pudełku nawet tydzień.
Gotowe babeczki napełniamy masą krówkową i dekorujemy bakaliami wg. uznania. Jeśli nie mamy gotowej masy możemy ją zrobić z mleka skondensowanego. Wówczas całą puszkę wkładamy do garnka, zalewamy ją wodą (musi być całkowicie przykryta) i gotujemy około 2 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wodę odlewamy. Gdy puszka przestygnie  otwieramy ją a otrzymaną w ten sposób masę przekładamy na babeczki.

Email will not be published

Website example

Your Comment: