Kruche babeczki z bakaliami
Ostatnio naszła nas ochota na coś słodkiego(-: W ekspresowym tempie powstały małe, bardzo kruche babeczki, które wypełniłam gotową masą krówkową i bakaliami. Niestety już w godzinę po ich przygotowaniu ślad po nich zaginął….
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 200 g masła
Oraz:
- gotowa masa krówkowa lub puszka mleka skondensowanego słodzonego
- migdały
- orzechy
- żurawina
- suszone daktyle
Na stolnicy zagniatamy mąkę z cukrem pudrem i kawałkami masła. Wyrabiamy do chwili aż masa będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy żółtka i znowu zagniatamy. Wyrabiamy ciasto – musi być zwarte i jednolite. Wkładamy do lodówki (owinięte w folię) na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy w nim formą od babeczek kółka, którymi następnie wylepiamy natłuszczone wcześniej foremki. Babeczki układamy na kratce w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i pieczemy na złoty kolor: około 10-15 minut. Babeczki lekko studzimy i bardzo ostrożnie wyjmujemy z foremek. Tak przygotowane babeczki można przechowywać np. w kartonowym pudełku nawet tydzień.
Gotowe babeczki napełniamy masą krówkową i dekorujemy bakaliami wg. uznania. Jeśli nie mamy gotowej masy możemy ją zrobić z mleka skondensowanego. Wówczas całą puszkę wkładamy do garnka, zalewamy ją wodą (musi być całkowicie przykryta) i gotujemy około 2 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wodę odlewamy. Gdy puszka przestygnie otwieramy ją a otrzymaną w ten sposób masę przekładamy na babeczki.