Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Kurczak pieczony z ziołami i jabłkami

February10

Muszę przyznać, że nie często zdarza mi się robić kurczaka w całości. Preferuję podudzia i udka(-: Ten przepis jest jednak rewelacyjny!

Kurczak jest bardzo miękki, soczysty i niezwykle aromatyczny. Nie wspomnę o zapachu, jaki unosi się w domu podczas jego pieczenia. Aż trudno wytrzymać….

Składniki:

  • 1 kurczak
  • sól
  • 1 główka czosnku
  • świeże listki tymianku, majeranku, szałwii i estragonu lub po pół łyżeczki tych ziół suszonych
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 jabłka
  • 1 cebula
  • olej
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml soku jabłkowego

Kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem oraz 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Do środka kurczaka wkładamy przygotowane zioła, kilka posiekanych ząbków czosnku oraz masło. Resztę czosnku (ja zostawiam go w łupinach) oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę układamy na blasze wokół kurczaka. Kurczaka smarujemy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Po 30 minutach kurczaka polewamy winem i sokiem jabłkowym. Zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy, zależnie od wagi, jeszcze około 1 godziny. Co jakiś czas obracamy kurczaka i polewamy powstałym sosem. Na 20 – 30 minut przed końcem pieczenia obok kurczaka układamy obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka i je także polewamy sosem. Jeśli akurat nie mamy wina, to nie martwmy się – kurczak  z samym sokiem jabłkowym i tak wyjdzie pyszny!

Email will not be published

Website example

Your Comment: