Kurczak pieczony z ziołami i jabłkami
Muszę przyznać, że nie często zdarza mi się robić kurczaka w całości. Preferuję podudzia i udka(-: Ten przepis jest jednak rewelacyjny!
Kurczak jest bardzo miękki, soczysty i niezwykle aromatyczny. Nie wspomnę o zapachu, jaki unosi się w domu podczas jego pieczenia. Aż trudno wytrzymać….
Składniki:
- 1 kurczak
- sól
- 1 główka czosnku
- świeże listki tymianku, majeranku, szałwii i estragonu lub po pół łyżeczki tych ziół suszonych
- 1 łyżka masła
- 2-3 jabłka
- 1 cebula
- olej
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml soku jabłkowego
Kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem oraz 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Do środka kurczaka wkładamy przygotowane zioła, kilka posiekanych ząbków czosnku oraz masło. Resztę czosnku (ja zostawiam go w łupinach) oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę układamy na blasze wokół kurczaka. Kurczaka smarujemy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Po 30 minutach kurczaka polewamy winem i sokiem jabłkowym. Zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy, zależnie od wagi, jeszcze około 1 godziny. Co jakiś czas obracamy kurczaka i polewamy powstałym sosem. Na 20 – 30 minut przed końcem pieczenia obok kurczaka układamy obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka i je także polewamy sosem. Jeśli akurat nie mamy wina, to nie martwmy się – kurczak z samym sokiem jabłkowym i tak wyjdzie pyszny!