Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Kurczak w maślance

September19

Kolejny szybki i prosty przepis z książki “Nigella ekspresowo”. Dzięki marynacie z maślanki mięso kurczaka pozostaje bardzo delikatne i soczyste. Gorąco polecam.
Przepis (jak w oryginale) na 6 porcji.

Składniki:

  • 12 podudzi z kurczaka
  • 500 ml maślanki
  • 60 ml + 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku obrane i rozgniecione nożem
  • 1 łyżka świeżo zmiażdżonych ziaren pieprzu
  • 1 łyżka morskiej soli w kryształkach lub 1 1/2 łyżeczki zwykłej soli
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka syropu klonowego

Zaczynamy od przygotowania marynaty: do maślanki dodajemy 60 ml oleju, czosnek, pieprz, sól, kmin rzymski oraz syrop klonowy (ja zastąpiłam go miodem). Umyte mięso kurczaka wsadzamy do dużej torby foliowej (najlepiej strunowej) i zalewamy marynatą. Dokładnie obtaczamy mięso w maślance z przyprawami, zamykamy i odstawiamy torbę do lodówki na całą noc lub zostawiamy ją w temp. pokojowej na 30 minut -  do 2 godzin. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, mięso wyjmujemy z torby, otrząsamy dokładnie z nadmiaru marynaty i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Kawałki kurczaka skrapiamy dwoma łyżkami oleju i pieczemy przez 30 minut.
Ja wypróbowałam ten przepis zarówno z podudziami kurczaka jak i udkami – wszystko bardzo smaczne!
Smacznego!

Email will not be published

Website example

Your Comment: