Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Kurczak z 40 ząbkami czosnku

April17

Zapewniam, że kurczak z 40 ząbkami czosnku nie jest daniem na odstraszenie wampirów(-: Ilość czosnku przeraża, ale gwarantuję, że upieczony w łupinach zmienia całkiem smak i nie jest ostry tak jak ten świeży.

Mięso kurczaka rozpływa się w ustach, jest bardzo miękkie i soczyste. To naprawdę super danie dlatego gorąco polecam.

Składniki na 4-6 porcji:

  • 2 łyżki oliwy
  • 5 kurzych podudzi, podzielonych na pół lub 8 udek
  • 6 dymek
  • mały pęczek świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
  • 40 ząbków czosnku (ok. 3-4 główki)
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina lub wermutu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na dnie żaroodpornego naczynia, najlepiej takiego, w którym kurczak zmieści się w jednej warstwie układamy 20 ząbków czosnku w łupinach. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której obsmażamy kurczaka skórą do dołu. Kawałków jest sporo, więc trzeba zrobić to na dwie tury. Po obsmażeniu układamy kurczaka skórą do góry w naczyniu z czosnkiem. Następnie na samym wierzchu układamy pozostałe 20 ząbków.  Pokrojone na cienkie plasterki dymki przesmażamy krótko wraz z tymiankiem  na pozostałym na patelni tłuszczu. Zalewamy winem lub wermutem i wszystko przekładamy do naczynia z kurczakiem. Solimy i pieprzymy, posypujemy tymiankiem, przykrywamy pokrywką  i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Do aromatycznego sosu, który powstaje podczas pieczenia wspaniale pasuje świeża bagietka.
Przepis z książki “Kuchnia Przepisy z serca domu” Nigelli Lawson.

Email will not be published

Website example

Your Comment: