Kurczak z 40 ząbkami czosnku
Zapewniam, że kurczak z 40 ząbkami czosnku nie jest daniem na odstraszenie wampirów(-: Ilość czosnku przeraża, ale gwarantuję, że upieczony w łupinach zmienia całkiem smak i nie jest ostry tak jak ten świeży.
Mięso kurczaka rozpływa się w ustach, jest bardzo miękkie i soczyste. To naprawdę super danie dlatego gorąco polecam.
Składniki na 4-6 porcji:
- 2 łyżki oliwy
- 5 kurzych podudzi, podzielonych na pół lub 8 udek
- 6 dymek
- mały pęczek świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
- 40 ząbków czosnku (ok. 3-4 główki)
- 2 łyżki wytrawnego białego wina lub wermutu
- 3/4 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na dnie żaroodpornego naczynia, najlepiej takiego, w którym kurczak zmieści się w jednej warstwie układamy 20 ząbków czosnku w łupinach. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której obsmażamy kurczaka skórą do dołu. Kawałków jest sporo, więc trzeba zrobić to na dwie tury. Po obsmażeniu układamy kurczaka skórą do góry w naczyniu z czosnkiem. Następnie na samym wierzchu układamy pozostałe 20 ząbków. Pokrojone na cienkie plasterki dymki przesmażamy krótko wraz z tymiankiem na pozostałym na patelni tłuszczu. Zalewamy winem lub wermutem i wszystko przekładamy do naczynia z kurczakiem. Solimy i pieprzymy, posypujemy tymiankiem, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Do aromatycznego sosu, który powstaje podczas pieczenia wspaniale pasuje świeża bagietka.
Przepis z książki “Kuchnia Przepisy z serca domu” Nigelli Lawson.