Lasagne alla bolognese
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na pyszną Lasagne alla Bolognese. Przepis jest sprawdzony i nie taki trudny jakby się mogło wydawać.
Dostałam go od pewnej “nonny” podczas mojego kilkuletniego pobytu w Rzymie. Już sama nie pamiętam ile razy robiłam lasagne wg tego przepisu i zawsze wychodzą tak samo znakomicie. Lasagne to danie dla miłośników makaronu – takich jak ja(-: Gorąco polecam.
Składniki na lasagne dla 4 osób
- 0,5 kg – 0,6 kg mięsa mielonego (ja używam wołowo -wieprzowe)
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- opakowanie makaronu lasagne
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 marchewki
- 1/2 korzenia pietruszki
- kawałek selera
- zioła prowansalskie
- ser parmezan
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Składniki na sos beszamelowy dla 4 osób
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 4 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz biały
Zaczynamy od zrobienia sosu bolognese. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę, następnie pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starte na tarce: marchewkę, seler i pietruszkę. Wszystkie te warzywa będą stanowiły aromatyczną bazę naszego sosu po włosku zwaną “sofritto”. Do warzyw dodajemy mięso, które również podsmażamy, rozgniatając i drobiąc je widelcem. Gdy mięso będzie już podsmażone dodajemy dwie puszki pomidorów. Mieszamy składniki i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu bez przykrycia aby sos się zredukował, od czasu do czasu mieszamy. Na sam koniec przyprawiamy ziołami.
Robimy beszamel. Do garnka o grubym dnie wkładamy masło, podgrzewamy aby się rozpuściło. Gdy będzie już płynne dodajemy 4 łyżki mąki. Wszystko energicznie mieszamy, najlepiej trzepaczką aby składniki się połączyły. Następnie na jeden raz wlewamy mleko i wszystko mieszamy cały czas trzymając garnek na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia nie zapominając o ciągłym mieszaniu – inaczej sos przywrze nam do spodu i się przypali. W miarę gotowania będziemy widzieć jak sos gęstnieje i przybiera odpowiednią konsystencję. Gdy sos jest gęsty, zdejmujemy z ognia i przyprawiamy solą, pieprzem oraz startą gałką.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Do zrobienia lasagne potrzebna nam będzie prostokątna brytfanka lub naczynie żaroodporne. Na dnie naczynia rozsmarowujemy 2-3 łyżki beszamelu. Na nim układamy płaty makaronu lasagne. Płaty przykrywamy warstwą sosu bolognese, na który następnie dajemy sos beszamelowy. Wszystko posypujemy startym parmezanem. Na taką warstwę znowu układamy płaty makaronu + sos bolognese + beszamel + parmezan i tak aż do wyczerpania składników. Powinno wyjść nam 4-5 warstw. Pamiętajmy aby na wierzchu naszych lasagne znalazła się gruba warstwa sosu beszamelowego. W nakładaniu sosu musimy być dokładni, każdy płat musi być nim szczelnie pokryty a wtedy dobrze się ugotuje. Ser parmezan nie jest niezbędny – bez niego nasze lasagne i tak bedą pyszne. Naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 – 30 minut. Wbijając czubek noża w lasagne możemy sprawdzić miękkość makaronu. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut, po czym porcjujemy i przekładamy na talerze.