Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Mrożony krem kawowy

January10

Ostatniej niedzieli zaprosiliśmy na obiad naszych najlepszych przyjaciół i jak to zwykle bywa stanęłam przed dylematem: a co na deser? Po świątecznych obżarstwach nie miałam ochoty na pieczenie kolejnego ciasta więc przyrządziłam deser, który  swoim smakiem i idealnie aksamitną konsystencją zaskoczył nas wszystkich.

Mrożony krem kawowy jest idealnym zwieńczeniem dobrego posiłku. Jest odświeżający, pobudzający, słodki i bardzo zimny (-: Pycha!

Składniki na 8 małych porcji lub 4 duże

  • 17 dag gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki zaparzonej, mocnej kawy ( najlepsze jest włoskie espresso)
  • 3 łyżki + 2 łyżeczki ciemnego rumu
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki śmietanki 36%
  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • sól

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kawę i 3 łyżki rumu, mieszając, aby powstała gładka masa. Odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli, stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijamy, aż masa znacznie powiekszy swoją objętość (ok. 6 minut). Musimy pilnować, aby dno miski nie dotykało gorącej wody. Wyjmujemy miskę z kąpieli wodnej, dodajemy masę czekoladową, ubijamy razem i odstawiamy do wystudzenia. Jedną szklankę śmietanki ubijamy i delikatnie łączymy z przestudzoną masą czekoladową. Masę rozdzielamy do 8 pucharków ( lub 4), każdy przykrywamy folią i wstawiamy do zamrażalnika na 3 godziny. Na 15 minut przed podaniem wyjmujemy z zamrażalnika. Pozostałą śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodając 2 łyżeczki rumu. Każdy pucharek ozdabiamy bitą śmietaną i posypujemy kakao lub startą czekoladą.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Desery, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: