Muffiny z rozmarynem i żurawiną
Po baaardzo długiej, wakacyjnej przerwie wracam do gotowania(-: Dzisiaj bardzo szybkie i proste w wykonaniu muffiny (i za to je kocham). Tym razem muffiny w wersji wytrawnej o intensywnym i bogatym smaku. Dla tych, co lubią rozmaryn. Smacznego!
Składniki:
- 1 gałązka rozmarynu + 1 gałązka do dekoracji
- 40 g orzechów włoskich
- 120 ml oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 250 ml maślanki
- pieprz
- 100 g startego parmezanu
- 120 g suszonych żurawin
Rozmaryn siekamy i razem z posiekanymi orzechami podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy. Dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy i odstawiamy. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą. W drugiej misce mieszamy resztę oliwy wraz z jajkiem i maślanką. Doprawiamy pieprzem. Łączymy obie masy, dodajemy rozmaryn z orzechami, parmezan i żurawiny. Wszystkie składniki mieszamy, ale niezbyt długo ( zbyt długie wyrabianie powoduje, że muffinki stają się zakalcowate). W zagłębienia formy na muffiny wkładamy papilotki. Do każdej nakładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, aż ciasto będzie pięknie złociste. Muffiny podajemy udekorowane gałązką rozmarynu. Przepis z miesięcznika “Kuchnia”.