Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Muffiny z rozmarynem i żurawiną

September21

Po baaardzo długiej, wakacyjnej  przerwie wracam do gotowania(-:  Dzisiaj bardzo szybkie i proste w wykonaniu muffiny (i za to je kocham). Tym razem muffiny w wersji wytrawnej o intensywnym i bogatym smaku. Dla tych, co lubią rozmaryn. Smacznego!

Składniki:

  • 1 gałązka rozmarynu + 1 gałązka do dekoracji
  • 40 g orzechów włoskich
  • 120 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 250 ml maślanki
  • pieprz
  • 100 g startego parmezanu
  • 120 g suszonych żurawin

Rozmaryn siekamy i razem z posiekanymi orzechami podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy. Dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy i odstawiamy. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą. W drugiej misce mieszamy resztę oliwy wraz z jajkiem i maślanką. Doprawiamy pieprzem. Łączymy obie masy, dodajemy rozmaryn z orzechami, parmezan i żurawiny. Wszystkie składniki mieszamy, ale niezbyt długo ( zbyt długie wyrabianie powoduje, że muffinki stają się zakalcowate). W zagłębienia formy na muffiny wkładamy papilotki. Do każdej nakładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, aż ciasto będzie pięknie złociste. Muffiny podajemy udekorowane gałązką rozmarynu. Przepis z miesięcznika “Kuchnia”.

Smaczny wpis w kategorii: Muffiny, Przystawki, przekąski, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: