Muffiny z żurawiną
Ponieważ wielkimi krokami zbliżają się święta dzisiaj przedstawię Wam takie małe, świąteczne muffinki. Pachną wanilią i żurawinami, są bardzo proste do zrobienia i wprowadzają w świąteczny nastrój (-:
Składniki:
- 50 g masła
- 300 g mąki
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 150 ml mleka
- 100 ml śmietany 18 %
- 1 jajko
- kilka kropli aromatu do ciast waniliowego
- 200 g suszonych żurawin
Jedną czwartą porcji masła ucieramy palcami z dwiema łyżkami mąki i łyżką cukru, żeby otrzymać kruszonkę. Pozostałe masło topimy i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem, sodą i solą. W drugim naczyniu łączymy mleko ze śmietaną i jajkiem, masłem i olejkiem. Mokre składniki dodajemy do suchych, krótko mieszamy. Wsypujemy żurawiny, znów mieszamy. Papilotki wypełniamy ciastem do trzech czwartych wysokości. Wierzch muffinów posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Z takiej porcji wychodzi ok 12-15 muffinów. Pamiętajmy o jak najkrótszym mieszaniu składników mokrych z suchymi, inaczej muffiny wyjdą zakalcowate.