Nadziewane piersi kurczaka zawijane w boczek
Nadziewane piersi kurczaka to stały element naszego domowego menu(-: Mięso zawinięte w boczek lub szynkę parmeńską nie wysycha, jest miękkie i soczyste (pod warunkiem, że nie pieczemy go zbyt długo!).
A do środka możemy dać co tylko chcemy lub to, co akurat znajdziemy w lodówce(-: Przepis wielokrotnie sprawdzony, więc gorąco polecam!
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- kilka długich plastrów boczku lub szynki parmeńskiej
- 2 łyżki pesto
- ok. 10 dag sera pleśniowego
- kilka plasterków pikantnej kiełbasy chorizo lub salami
- kilka suszonych pomidorów
- sól, pieprz
- kilka łyżek oliwy
- zioła prowansalskie
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i ostrym nożem robimy w nich kieszonkę. Do kieszonki łyżeczką wkładamy pesto (może być zarówno zielone jak i czerwone). Następnie kroimy w słupki ser i owijamy go chorizo lub salami. Tak przygotowane ruloniki (może być jeden wielki lub 2-3 małe) wkładamy do kieszonki. Jeśli kieszonka jest duża, to dopełniamy ją jeszcze kawałkami sera, suszonymi pomidorami oraz chorizo. Kieszonkę spinamy wykałaczką lub zszywamy. Piersi solimy i pieprzymy, posypujemy ziołami. Całość zawijamy w plastry boczku lub szynki tak, aby nachodziły na siebie i owinęły całe mięso. Gotowe piersi wkładamy na rozgrzaną oliwę i rumienimy z każdej strony. Mięso wraz z tłuszczem przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 – 30 minut (w zależności od wielkości piersi). Po około 10 minutach pieczenia przewracamy piersi na drugą stronę. Po 20 minutach najlepiej jest wyjąć jedną sztukę mięsa i ukroić kawałek sprawdzając, czy w środku jest już upieczone. Dzięki zawinięciu w boczek kurczak nie wysycha i pozostaje bardzo soczysty. Tak przygotowane piersi przekładamy na talerz i kroimy w dość grube plastry. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem oraz z zieloną sałatą. Oczywiście piersi możemy nadziać również innymi smakołykami np. podsmażonym z czosnkiem szpinakiem oraz fetą lub praktycznie każdym rodzajem sera, oliwkami, kaparami czy suszonymi pomidorami. Smacznego!