Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Nadziewane piersi kurczaka zawijane w boczek

October25

Nadziewane piersi kurczaka to stały element naszego domowego menu(-: Mięso zawinięte w boczek lub szynkę parmeńską nie wysycha, jest miękkie i soczyste (pod warunkiem, że nie pieczemy go zbyt długo!).

A do środka możemy dać co tylko chcemy lub to, co akurat znajdziemy w lodówce(-: Przepis wielokrotnie sprawdzony, więc gorąco polecam!

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • kilka długich plastrów boczku lub szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki pesto
  • ok. 10 dag sera pleśniowego
  • kilka plasterków pikantnej kiełbasy chorizo lub salami
  • kilka suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek oliwy
  • zioła prowansalskie

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i ostrym nożem robimy w nich kieszonkę.  Do kieszonki łyżeczką wkładamy pesto (może być zarówno zielone jak i czerwone). Następnie kroimy w słupki ser i owijamy go chorizo lub salami. Tak przygotowane ruloniki (może być jeden wielki lub 2-3 małe) wkładamy do kieszonki. Jeśli kieszonka jest duża, to dopełniamy ją jeszcze kawałkami sera, suszonymi pomidorami oraz chorizo. Kieszonkę spinamy wykałaczką lub zszywamy. Piersi solimy i pieprzymy, posypujemy ziołami. Całość zawijamy w plastry boczku lub szynki tak, aby nachodziły na siebie i owinęły całe mięso. Gotowe piersi wkładamy na rozgrzaną oliwę i rumienimy z każdej strony. Mięso wraz z tłuszczem przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 – 30  minut (w zależności od wielkości piersi). Po około 10 minutach pieczenia przewracamy piersi na drugą stronę.  Po 20 minutach najlepiej jest wyjąć jedną sztukę mięsa i ukroić kawałek sprawdzając, czy w środku jest już upieczone. Dzięki zawinięciu w boczek  kurczak nie wysycha i pozostaje bardzo soczysty. Tak przygotowane piersi przekładamy na talerz i kroimy w dość grube plastry. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem oraz z zieloną sałatą. Oczywiście piersi możemy nadziać również innymi smakołykami np. podsmażonym z czosnkiem szpinakiem oraz fetą lub praktycznie każdym rodzajem sera, oliwkami, kaparami czy suszonymi pomidorami. Smacznego!

Email will not be published

Website example

Your Comment: