Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Norweskie bułeczki cynamonowe

December12

Wielkimi krokami zbliżają się święta a ja wraz z rodziną również wielkimi krokami uciekam… Nie, nie to żebyśmy nie lubieli świąt, ale całe to zamieszanie z nimi związane chyba nas przerasta!  Nie będzie więc świątecznych makowców i pierników a zamiast karpia na stole pojawią się krewetki i kalmary! Życzę Wam spokojnych, radosnych i przede wszystkim smacznych świąt! A na zakończenie przepis na przepyszne, pachnące cynamonem bułeczki norweskie.


Chyba nie ma nic lepszego jak jeszcze ciepłe i pachnące ciasto drożdżowe! Bułeczki są mocno maślane, miękkie i pachnące cynamonem. Kolejny wspaniały przepis Nigelli Lawson z książki “Jak być domową boginią” , którą niedawno dostałam w prezencie od mojego kochanego męża!

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży błyskawicznych
  • 100 g niesolonego masła
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka

Składniki na wypełnienie:

  • 150 g miekkiego masła
  • 150 g brązowego lub białego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko rozkłucone – do posmarowania wierzchu

Blaszkę o wymiarach 33 x 24 cm lub 36 x 21wykładamy papierem do pieczenia zarówno na dnie jak i przy ściankach.

W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól i drożdże błyskawiczne. Jeśli używamy drożdży świeżych wcześniej zasypujemy je łyżeczką cukru i czekamy, aż się rozpuszczą.

Masło roztapiamy i wlewamy je, mieszając trzepaczką, do mleka z jajkami. Następnie zalewamy płynem sypkie składniki.

Mieszamy, a gdy składniki się połączą zagniatamy ciasto ręcznie albo przy pomocy miksera z mieszadłem hakowym, aż będzie gładkie i sprężyste.
Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do wysmarowanej oliwą miski (u mnie ciasto było dosyć luźne). Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby wyrosło.

Oddzielamy 1/3 ciasta i rozwałkowujemy je tak, aby pokryło dno naszej blaszki – to będzie spód bułeczek.
Resztę ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 50 x 25 cm.

Składniki wypełnienia mieszamy w małej misce i rozsmarowujemy masę na dużym prostokącie ciasta pokrywając całą powierzchnię ciasta. Rolujemy dłuższy bok ciasta tak, aby powstała rolada. Wałek kroimy na 2 cm. kawałki i rozkładamy na blasze rzędami spiralnym bokiem do góry. Roladki nie muszą się ze sobą stykać, zrobią to gdy urosną w czasie pieczenia. Wierzch smarujemy jajkiem i odstawiamy na ok. 15 minut, żeby wyrosły.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.

Wstawiamy bułeczki do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut, aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Najlepsze są jedzone prosto z blachy, odrywane po kawałeczku!

Smaczny wpis w kategorii: Ciasta, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: