Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Serowe oponki

February6

Serowe oponki to kolejny rodzinny przepis. Podobnie jak pączki robię je raz do roku właśnie w karnawale.

Z podanych poniżej proporcji wychodzi cała fura oponek więc spokojnie można zmniejszyć ilość składników o połowę. Przepis bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Smacznego!

Składniki:

  • 1/2 kg sera białego półtłustego
  • 1/2 kg mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia

Ser kruszymy widelcem. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek. Do mąki dodajemy ser, wbijamy jajka oraz dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie się bardzo kleiło podsypujemy je mąką. Ciasto dzielimy na około 4 – 5 części. Każdą z części rozwałkowujemy niezbyt cienko. Z ciasta szklanką wycinamy koła a w nich jeszcze mniejsze kółeczka. Ja do wycinania tych malutkich oczek używam korka od butelki(-: Gotowe oponki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Wykładamy na papier kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i gotowe (-:

Email will not be published

Website example

Your Comment: