Pasta al salmone – makaron z łososiem
Pasta al salmone czyli makaron z łososiem należy do moich ulubionych. Przepada za nią także mój syn, który, prawdę powiedziawszy, żadną pastą nie pogardzi (-:
Składniki:
- Paczka wędzonego łososia lub jeden wędzony dzwonek z łososia lub ok. 30 dag wędzonych, obranych brzuszków z łososia
- Dowolny typ makaronu, świetnie pasuje tutaj zarówno pasta corta (czyli krótka) jak penne, gigli, gnocchi sardi, rigatoni jak i pasta lunga (długa) jak fettuccine czy pappardelle.
- Puszka pomidorów w kawałkach
- Oliwa extra vergine
- Kartonik śmietanki kremówki np. 18 %
- Sól, pieprz
- Świeży lub suszony koperek
Najpierw robimy nasze sugo czyli sos: na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy łososia i go podsmażamy, rozdrabniając jednocześnie widelcem. Gdy jest już dobrze rozdrobniony, wlewamy do niego puszkę pomidorów i dusimy na małym ogniu, aż sos stanie się gęsty a sok z pomidorów odparuje. Zdejmujemy z ognia, czekamy kilka minut i wlewamy do naszego sosu śmietankę, mieszamy i ponownie stawiamy na ogniu na kilka minut, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem.
W międzyczasie gotujemy makaron, wg przepisu na opakowaniu. Gdy jest już gotowy, mieszamy go na patelni razem z sosem. Gdy pastę wyłożymy na talerze można ją jeszcze posypać koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem.