Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Pierś kurczaka z orzechami

April19

Dzisiaj przepis, który kilka lat temu znalazłam w sieci i do tej pory od czasu do czasu gości na naszym stole.  Gdy mamy ochotę na coś “innego” robię kurczaka z orzechami.

Zawsze wychodzi bardzo soczysty o wspaniałym, orzechowym smaku. Gorąco polecam!

  • 2 piersi kurczaka
  • 150 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki łagodnego sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • olej sezamowy
  • olej do smażenia

Składniki na marynatę:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 białko
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka sosu sojowego

Piersi kurczaka kroimy w około 2 centymetrową kostkę. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i marynujemy w nich mięso przynajmniej pół godziny.
Orzechy włoskie moczymy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki. Następnie prażymy na oleju na złoty kolor. Wyjmujemy z patelni na papier kuchenny i osączamy z tłuszczu. Gotowe orzechy mieszamy z dwoma łyżkami cukru pudru.
Na patelni lub woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy kurczaka w dwóch porcjach, żeby ładnie się zrumienił. Pamiętajmy, że kurczak nie potrzebuje długiego smażenia – wystarczy po 3-4 minuty z każdej strony, inaczej wyjdzie nam suchy i mało soczysty. Kurczaka wyjmujemy z patelni i także osączamy z tłuszczu.
Na patelnię wlewamy około 2 łyżek oleju, dodajemy sos sojowy i cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu. Do sosu dodajemy 1 łyżkę cukru, wino oraz olej sezamowy i dokładnie mieszamy. Wkładamy mięso, zmniejszamy ogień i podsmażamy naszego kurczaka jeszcze około 1 – 2 minuty. Na koniec dodajemy orzechy. Podajemy z ryżem. Porcja dla 2 osób.

Email will not be published

Website example

Your Comment: