Placki cukiniowe z kremem bazyliowym
A może by tak zamiast placków ziemniaczanych zrobić placki z cukinii?
Składniki:
- 5 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 36%
- sól, pieprz,
- 2 cukinie
- 1 szalotka
- masło do smażenia
Na sos:
- 7 dag twarogu,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- kilka listków świeżej bazylii, sok z cytryny, oliwa, parmezan
Ucieramy ciasto z mąki, jajka i słodkiej śmietany, doprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy cukinię na tarce o dużych oczkach, szalotkę siekamy. Przygotowane warzywa szklimy na niewielkiej ilości masła, zdejmujemy z patelni i po przestygnięciu mieszamy z ciastem.
Miksujemy twaróg z kwaśną śmietaną i bazylią. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, układamy porcje ciasta , smażymy placuszki. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. podajemy z kremem bazyliowym, posypane wiórkami parmezanu.
Przepis zaczerpnięty z miesięcznika “Kuchnia”.