Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Placki cukiniowe z kremem bazyliowym

September24

A może by tak zamiast placków ziemniaczanych zrobić placki z cukinii?

placki-z-cukinii2

Składniki:

  • 5 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 36%
  • sól, pieprz,
  • 2 cukinie
  • 1 szalotka
  • masło do smażenia

Na sos:

  • 7 dag twarogu,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • kilka listków świeżej bazylii, sok z cytryny, oliwa, parmezan

Ucieramy ciasto z mąki, jajka i słodkiej śmietany, doprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy cukinię na tarce o dużych oczkach, szalotkę siekamy. Przygotowane warzywa szklimy na niewielkiej ilości masła, zdejmujemy z patelni i po przestygnięciu mieszamy z ciastem.

Miksujemy twaróg z kwaśną śmietaną i bazylią. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, układamy porcje ciasta , smażymy placuszki. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. podajemy z kremem bazyliowym, posypane wiórkami parmezanu.

Przepis zaczerpnięty z miesięcznika “Kuchnia”.

placki-z-cukinii3

placki cukiniowe z kremem bazyliowym

Email will not be published

Website example

Your Comment: