Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Pollo alla cacciatora czyli kurczak po myśliwsku

January8

Jeśli w pół godziny chcecie zrobić dobry obiad, to Pollo alla Cacciatora jest dla Was! Jak sama nazwa wskazuje, przepis pochodzi z kuchni włoskiej. Pewnie dlatego robi się go tak szybko – i  za to właśnie kocham włochów!

Ja podaję go zawsze z makaronem, gdyż sos spod mięsa super do niego pasuje. Kurczak jest miękki i bardzo soczysty. Nigella proponuje dodać do sosu białą fasolkę, co czyni go sycącym daniem  jednogarnkowym. Gorąco polecam(-:
Przepis pochodzi z książki “Nigella Ekspresowo”.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy czosnkowej (jeśli nie macie to użyjcie zwykłej, na której w całości usmażycie 1 ząbek czosnku)
  • 75 g pancetty lub boczku pokrojonego w kostkę
  • 6 dymek, drobno posiekanych
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
  • 500 g kurzych udek
  • 1/2 łyżeczki soli selerowej
  • 125 g białego, wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • opcjonalnie – 400 g drobnej białej, odsączonej fasolki

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Jeśli nie mamy czosnkowej podsmażamy na niej ząbek czosnku (w całości), pancettę lub boczek, dymkę oraz rozmaryn przez około 2 minuty.
Po tym czasie wyjmujemy czosnek i dodajemy kurczaka, mieszamy i oprószamy solą selerową. Autorka proponuje udka z kurczaka podzielić na 4 części, ja nigdy tak nie robię – daję je w całości.
Wszystko zalewamy winem lub wermuthem (nam bardziej odpowiada wermuth). Dodajemy pomidory, liście laurowe i cukier. Przykrywamy rondel pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut.
Jeśli używamy fasolki, to dodajemy ją na samym końcu, podgrzewamy i serwujemy. Jeśli kurczaka chcemy podać z makaronem, to w tym samym czasie  gotujemy go wg przepisu na opakowaniu.

Email will not be published

Website example

Your Comment: