Rigatoni z pesto i cukinią
Kolejny wspaniały przepis na danie z makaronu. Viva La Pasta!
Składniki:
- makaron rigatoni lub inny krótki makaron
- 3 cukinie
- 3 łyżki pesto
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- garść posiekanych orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
- parmezan
- só, pieprz, zioła prowansalskie
Zaczynamy od przygotowania cukinii. Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek z cebulą uważając by się nie przypalił. Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. Tak przygotowane wstążki z cukinii przekładamy na patelnię z czosnkiem i cebulą. Dusimy pod przykryciem kilka minut, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gdy jest już ugotowany mieszamy go z pesto i przekładamy na talerze. Na wierzch kładziemy wstążki z cukinii, posypujemy orzechami oraz parmezanem.