Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Rigatoni z pesto i cukinią

October26

Kolejny wspaniały przepis na danie z makaronu. Viva La Pasta!

rigatoni-z-pesto-i-cukinia1

Składniki:

  • makaron rigatoni lub inny krótki makaron
  • 3 cukinie
  • 3 łyżki pesto
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • só, pieprz, zioła prowansalskie

Zaczynamy od przygotowania cukinii.  Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek z cebulą uważając by się nie przypalił. Cukinie myjemy  i kroimy wzdłuż na cienkie paski. Tak przygotowane wstążki z cukinii przekładamy na patelnię z czosnkiem i cebulą. Dusimy pod przykryciem kilka minut, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gdy jest już ugotowany mieszamy go z pesto i przekładamy na talerze. Na wierzch kładziemy wstążki z cukinii, posypujemy orzechami oraz parmezanem.

rigatoni-z-pesto-i-cukinia2

rigatoni-z-pesto-i-cukinia3

rigatoni-z-pesto-i-cukinia4

Email will not be published

Website example

Your Comment: