Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Rogaliki mojej mamy (-:

October20

Smak tych rogalików to smak, który pamiętam z dzieciństwa. Są przepyszne i zawsze świeże, nawet po kilku dniach.

rogaliki-mojej-mamy2

Składniki:

  • 5 dag drożdży
  • 1/2 kg mąki
  • szklanka śmietany 18 lub 22 %
  • 1 margaryna

Nadzienie i dekoracja

  • marmolada twarda o smaku róży
  • 1 jajko
  • cukier

Drożdże rozpuszczamy z 1 łyżeczką cukru. Wszystkie składniki mieszamy razem  i zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy na noc do lodówki lub chłodnego pomieszczenia.  Gdy ciasto wyrośnie dzielimy go na 3-4 części. Każdą z części rozwałkowujemy dosyć cienko na stolnicy podsypując mąką, jeśli trzeba. Z ciasta tworzymy  koło, które  kroimy nożem na 8 części. Na brzegu każdego kawałka, od zewnętrznej strony, kładziemy ok. pół łyżeczki marmolady po czym zawijamy go do wewnątrz tworząc rulonik. Wyginamy go na kształt rogalika i jego wierzch maczamy najpierw w roztrzepanym jajku a następnie w cukrze. Rogaliki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w temp. ok 180 stopni przez 30 minut, aż uzyskają złoty kolor.

rogaliki-mojej-mamy3

rogaliki-mojej-mamy4

rogaliki-mojej-mamy

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasteczka, Dla dzieci, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: