Rogaliki mojej mamy (-:
Smak tych rogalików to smak, który pamiętam z dzieciństwa. Są przepyszne i zawsze świeże, nawet po kilku dniach.
Składniki:
- 5 dag drożdży
- 1/2 kg mąki
- szklanka śmietany 18 lub 22 %
- 1 margaryna
Nadzienie i dekoracja
- marmolada twarda o smaku róży
- 1 jajko
- cukier
Drożdże rozpuszczamy z 1 łyżeczką cukru. Wszystkie składniki mieszamy razem i zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy na noc do lodówki lub chłodnego pomieszczenia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy go na 3-4 części. Każdą z części rozwałkowujemy dosyć cienko na stolnicy podsypując mąką, jeśli trzeba. Z ciasta tworzymy koło, które kroimy nożem na 8 części. Na brzegu każdego kawałka, od zewnętrznej strony, kładziemy ok. pół łyżeczki marmolady po czym zawijamy go do wewnątrz tworząc rulonik. Wyginamy go na kształt rogalika i jego wierzch maczamy najpierw w roztrzepanym jajku a następnie w cukrze. Rogaliki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w temp. ok 180 stopni przez 30 minut, aż uzyskają złoty kolor.