Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Rolada z galaretką i truskawkami

June16

Wiem, że w Polsce sezon na truskawki w pełni. Muszę się przyznać, że polskie truskawki są jedyną rzeczą, za którą naprawdę tęsknię! Ich smak jest nie do pobicia i na próżno szukać go na obcej ziemi…Niemniej jednak na Teneryfie również można kupić całkiem dobre truskawki, uprawiane tutaj, w okolicach Güímar. Rolada z galaretką i truskawkami, którą zrobiłam ostatnio jest banalnie prosta, jest również bardzo lekka i oczywiście dzieci ją uwielbiają! Sama zjadłam 3 kawałki i nawet nie dopadły mnie wyrzuty sumienia!
Przepis zaczerpnięty z mojego ulubionego bloga mojewypieki.com

Składniki na biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i skrobię mieszamy z proszkiem do pieczenia i odkładamy.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypujemy cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas miksując. Dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy.

Blachę o wymiarach 33 x 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę biszkoptową, wyrównujemy szpatułką. Pieczemy około 8 minut w 190ºC.

W  tym czasie na blacie rozkładamy lnianą ściereczkę kuchenną. Posypujemy ją cukrem pudrem lub cukrem waniliowym. Przekładamy na nią upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast, ostrożnie zdejmujemy papier z góry). Całość szybko zwijamy razem z ręczniczkiem zaczynając zwijanie od krótszego boku i odkładamy do wystudzenia. Wszystko należy robić, kiedy biszkopt jest jeszcze ciepły – wówczas nie popęka.

Składniki na wypełnienie rolady:

  • 1 galaretka truskawkowa (opakowanie na 500 ml wody)
  • kilkanaście małych truskawek, odszypułkowanych

Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż instrukcja na opakowaniu – 400 ml. Odstawiamy do przestudzenia a następnie wkładamy do lodówki do stężenia. Nie może stężeć całkowicie, ale też nie powinna być płynna.

Ciasto biszkoptowe odwijamy ze ściereczki. Wykładamy na nie warstwę galaretki, następnie zaraz przy krótszym boku układamy rząd truskawek, jedna obok drugiej. Zwijamy w taki sam sposób jak była zwinięta z ręczniczkiem – zaczynając od krótszego boku. Zwiniętą roladę odkładamy na paterę i schładzamy w lodówce przez ok. 4 godziny.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy truskawkami. Smacznego!



Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Dla dzieci

Email will not be published

Website example

Your Comment: