Rolada z jabłkami
Zrobienie rolady wcale nie jest takie trudne jak myślałam. Jak to w życiu bywa tak i w kuchni najgorszy jest pierwszy raz, bo nie wiemy czego się spodziewać…
A tu proszę – wyszła pyszna, miękka rolada. Podana z sosem malinowym i lodami waniliowymi lub bitą śmietaną smakuje wybornie!
Składniki na ciasto:
- 5 jaj,
- 150 g cukru,
- 100 g mąki,
- 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy
Składniki na nadzienie:
- 1 kg jabłek,
- 100 g cukru,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1 łyżka skórki z cytryny,
- 3 łyżki cukru pudru,
- ew. 1 szklanka bitej śmietany, lody waniliowe
Jaja myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę, pod koniec dodajemy po trochu cukier ciągle ubijając. Dodajemy żółtka, mieszamy przez chwilę trzepaczką. Na masę przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Rozkładamy ciasto równo na natłuszczonym pergaminie, ułożonym na prostokątnej blaszce. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Wyjmujemy ciasto na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem, zdejmujemy pergamin, a ciasto zwijamy razem ze ściereczką w ścisły rulon. Odstawiamy do wystygnięcia. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy cynamon, skórkę z cytryny i 100 g cukru. Ciasto odwijamy ze ściereczki i pokrywamy warstwą jabłek. Ponownie zawijamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie posypujemy je przez sitko cukrem pudrem i ewentualnie dekorujemy bitą śmietaną.
Przepis z miesięcznika “Kuchnia”