Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Rustykalna tarta z jabłkami i orzechami

September26

Bardzo prosta i przepyszna tarta, która chyba za względu na swój wygląd została nazwana rustykalną(-:  Jest tak dobra, że proponuję Wam zrobienie od razu dwóch, bo jedna – to stanowczo za mało!

Przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi od Bajaderki

Składniki na ciasto:

  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki zimnego masła (125 g), pokrojonego na kawałki
  • 3 łyżki lodowatej wody

Składniki na nadzienie:

  • 3-4 jabłka – obrane, przekrojone na połówki i każda połówka pokrojona na 6 plasterków
  • 6 łyżek cukru
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 jajko, lekko ubite do posmarowania
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • 100 g orzechów włoskich lub laskowych uprażonych na suchej patelni

Zaczynamy od zrobienia ciasta. Na stolnicy mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy masło i siekamy, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Dodajemy 2 łyżki lodowatej wody i zagniatamy. Jeżeli nasze ciasto będzie zbyt suche dodajemy jeszcze jedną łyżkę wody. Ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę.
Robimy nadzienie. Pokrojone jabłka posypujemy 4 łyżkami cukru wymieszanymi z cynamonem i mieszamy. Pozostałe 2 łyżki cukru mieszamy z łyżką mąki w małej miseczce.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy tak, aby powstał krążek o średnicy 32 cm ( ja wałkuję ciasto na stolnicy wyłożonej  papierem do pieczenia, łatwiej jest mi potem przenieść tartę na blaszkę). Następnie przenosimy ciasto na dużą i płaską blachę. Posypujemy mieszanką cukru i mąki zostawiając około 5 centymetrowy margines. Następnie rozkładamy równomiernie uprażone na suchej patelni orzechy. Układamy w kółko jabłka, ściśle plasterek koło plasterka. Całość polewamy roztopionym masłem. Pozostały brzeg ciasta zawijamy na jabłka tworząc zakładki. Brzeg smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy grubym cukrem kryształem i pieczemy przez około 40-45 minut w temp. 200 stopni. Ciasto musi nabrać złotego koloru. Dżem morelowy podgrzewamy w rondelku i smarujemy nim jeszcze gorące jabłka. Po lekkim ostudzeniu tarty przenieść ją na duży talerz. Wspaniale smakuje z kleksem bitej śmietany, lodami waniliowymi lub po prostu sama.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Tarty, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: