Sałatka brokułowa z kurczakiem
Składniki:
- 1 brokuł
- pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej lub ok. 25 dag świeżej
- kilka pomidorów suszonych
- 2-3 pomidory
- grillowana pierś z kurczaka
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Pilnujemy, aby się nie rozgotował. Zamrożoną fasolkę wrzucamy do wrzątku i gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Suszone pomidory kroimy w paski a świeże w ćwiartki. Grillowaną pierś kroimy w paski. Wszystkie składniki mieszamy, sałatkę doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek lub przygotowanym sosem np. czosnkowym lub pomidorowym.
Sos czosnkowy light: kubeczek jogurtu naturalnego wymieszać z 2-3 łyżkami majonezu, dodać 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
Sos pomidorowy: kubek jogurtu naturalnego wymieszać z 3 łyżkami pasty pomidorowej lub keczupu oraz 2-3 łyżkami majonezu. Doprawić solą, pieprzem, ziołami wg. uznania.