Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Sałatka selerowa z rybą wędzoną

May25

Ponieważ wielkimi krokami zbliżają się wakacje postanowiłam zrzucić kilka kilogramów(-: Ostatnio zajadam się sałatkami i szukam coraz to nowych przepisów, bo jak już pewnie wiecie – lubię zmiany (i nie tylko w jedzeniu) (-:

Sałatka selerowa zaskoczyła nas swoim ciekawym smakiem i niezwykłą lekkością. Smacznego!

Składniki:

  • 2 wędzone ryby np. makrele
  • 6-8 łodyg selera naciowego
  • czerwona cebula
  • strąk papryki konserwowej
  • 2 ogórki konserwowe
  • duże winne jabłko
  • natka pietruszki

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Ryby oczyszczamy ze skóry, ości i dzielimy na kawałki. Jabłko oraz ogórki kroimy w kostkę a paprykę w paski. Łodygi selera oczyszcamy z łykowatych włókien i kroimy na cienkie plasterki. W szklanej salaterce układamy warstwami: seler, paprykę, jabłko i ogórki. Na wierzchu rozkładamy rybę, którą posypujemy posiekaną drobno cebulą oraz natką.
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy dodając łyżkę ciepłej, przegotowanej wody. Tuż przed podaniem sałatki polewamy ją gotowym sosem. Serwujemy z tostami, ciemnym pieczywem lub solo.

Email will not be published

Website example

Your Comment: