Sałatka selerowa z rybą wędzoną
Ponieważ wielkimi krokami zbliżają się wakacje postanowiłam zrzucić kilka kilogramów(-: Ostatnio zajadam się sałatkami i szukam coraz to nowych przepisów, bo jak już pewnie wiecie – lubię zmiany (i nie tylko w jedzeniu) (-:
Sałatka selerowa zaskoczyła nas swoim ciekawym smakiem i niezwykłą lekkością. Smacznego!
Składniki:
- 2 wędzone ryby np. makrele
- 6-8 łodyg selera naciowego
- czerwona cebula
- strąk papryki konserwowej
- 2 ogórki konserwowe
- duże winne jabłko
- natka pietruszki
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- zmiażdżony ząbek czosnku
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Ryby oczyszczamy ze skóry, ości i dzielimy na kawałki. Jabłko oraz ogórki kroimy w kostkę a paprykę w paski. Łodygi selera oczyszcamy z łykowatych włókien i kroimy na cienkie plasterki. W szklanej salaterce układamy warstwami: seler, paprykę, jabłko i ogórki. Na wierzchu rozkładamy rybę, którą posypujemy posiekaną drobno cebulą oraz natką.
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy dodając łyżkę ciepłej, przegotowanej wody. Tuż przed podaniem sałatki polewamy ją gotowym sosem. Serwujemy z tostami, ciemnym pieczywem lub solo.