Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Sernik Cappuccino

December9

Powiem szczerze, że do tej pory nie przepadałam za sernikami. Powoli, powoli zaczynam je odkrywać więc szukam nowych i ciekawych inspiracji.

W miesięczniku “Kuchnia” znalazłam przepis na sernik Cappuccino i jak dla mnie jest wspaniały! Robiłam go już kilka razy i nigdy się nie zawiodłam. Zresztą, spróbujcie sami (-;

Składniki:

  • 10 pokruszonych pełnoziarnistych herbatników
  • 5 łyżek stopionego masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 1 kg białego sera (trzykrotnie zmielonego)
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 20 dag czekolady deserowej (w kawałeczkach)

Rozgrzewamy piekarnik do 170-180 stopni. Zagniatamy herbatniki z masłem i 1/4 szklanki cukru. Mieszaniną równomiernie pokrywamy spód tortownicy o śr. 20 cm. Pieczemy 10 minut i studzimy. Mieszamy śmietanę z kawą i olejkiem. W drugim naczyniu miksujemy ser, aż uzyska gładką konsystencję. Powoli, stale miksując, wsypujemy pozostały cukier i wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy, kiedy poprzednie połączy się z masą). Wsypujemy mąkę, miksując na najniższych obrotach. Wlewamy kawową śmietankę, mieszamy, aż masa zrobi się jednolita. Na koniec dodajemy kawałeczki czekolady i chwilę mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na spód, pieczemy ok. godziny, jeśli trzeba – jakieś 5-10 minut dłużej. Sernik powinien stygnąć w formie około 6 godzin. Smacznego (-:

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Desery, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: