Sernik Cappuccino
Powiem szczerze, że do tej pory nie przepadałam za sernikami. Powoli, powoli zaczynam je odkrywać więc szukam nowych i ciekawych inspiracji.
W miesięczniku “Kuchnia” znalazłam przepis na sernik Cappuccino i jak dla mnie jest wspaniały! Robiłam go już kilka razy i nigdy się nie zawiodłam. Zresztą, spróbujcie sami (-;
Składniki:
- 10 pokruszonych pełnoziarnistych herbatników
- 5 łyżek stopionego masła
- 1,5 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kremówki
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- kilka kropli olejku waniliowego
- 1 kg białego sera (trzykrotnie zmielonego)
- 4 duże jajka
- 2 łyżki mąki
- 20 dag czekolady deserowej (w kawałeczkach)
Rozgrzewamy piekarnik do 170-180 stopni. Zagniatamy herbatniki z masłem i 1/4 szklanki cukru. Mieszaniną równomiernie pokrywamy spód tortownicy o śr. 20 cm. Pieczemy 10 minut i studzimy. Mieszamy śmietanę z kawą i olejkiem. W drugim naczyniu miksujemy ser, aż uzyska gładką konsystencję. Powoli, stale miksując, wsypujemy pozostały cukier i wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy, kiedy poprzednie połączy się z masą). Wsypujemy mąkę, miksując na najniższych obrotach. Wlewamy kawową śmietankę, mieszamy, aż masa zrobi się jednolita. Na koniec dodajemy kawałeczki czekolady i chwilę mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na spód, pieczemy ok. godziny, jeśli trzeba – jakieś 5-10 minut dłużej. Sernik powinien stygnąć w formie około 6 godzin. Smacznego (-: