Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Sernik chałwowy

December6

Jeśli zastanawiacie się co upiec na zbliżające się święta, to być może to jest propozycja dla Was! Pyszny sernik chałwowy, rozpływający się w ustach o wspaniałym smaku chałwy. Łatwy w wykonaniu i nie może się nie udać. Przygotowanie go zajmie Wam nie więcej niż 20 minut. Oczywiście, jeśli nie przepadacie za chałwą – możecie go sobie darować(-:

Przepis na sernik pochodzi (jak zwykle) z tego bloga: mojewypieki

Składniki na spód:

  • 100 g ciastek digestive
  • 40 g masła, roztopionego

Ciasteczka kruszymy wałkiem lub malakserem na piasek. Dodajemy roztopione masło i mieszamy.

Formę  o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.  Na jej spód wsypujemy masę ciasteczkową i wyrównujemy. Odstawiamy.

Składniki na masę serową:

  • 80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie – ja używam gotowego sera z “wiaderka”
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ser ucieramy z cukrem w misie miksera. Stopniowo dodajemy jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy, ale tylko do połączenia się składników.  Na końcu dodajemy pokruszoną chałwę, lekko mieszamy szpatułką.

Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (ja piekę zawsze z grzałką góra-dół, bez termoobiegu). Na najniższej półce w piekarniku ustawiamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą. Na wyższej półce kładziemy formę z sernikiem.
Pieczemy przez około 1 godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wyjmujemy i w temperaturze pokojowej studzimy do końca.
W tym czasie przygotowujemy polewę chałwową.

Polewa chałwowa:

  • 150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)
  • pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)

Chałwę kruszymy do małego rondelka. Dodajemy kremówkę i mieszamy, by nie było grudek chałwy (można do tego użyć blendera). Podgrzewamy ciągle mieszając, by polewa lekko zgęstniała.  Zdejmujemy z ognia i  lekko studzimy. Polewamy nią nasz sernik i całość schładzamy w lodówce przez 12 godzin.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: