Sernik chałwowy
Jeśli zastanawiacie się co upiec na zbliżające się święta, to być może to jest propozycja dla Was! Pyszny sernik chałwowy, rozpływający się w ustach o wspaniałym smaku chałwy. Łatwy w wykonaniu i nie może się nie udać. Przygotowanie go zajmie Wam nie więcej niż 20 minut. Oczywiście, jeśli nie przepadacie za chałwą – możecie go sobie darować(-:
Przepis na sernik pochodzi (jak zwykle) z tego bloga: mojewypieki
Składniki na spód:
- 100 g ciastek digestive
- 40 g masła, roztopionego
Ciasteczka kruszymy wałkiem lub malakserem na piasek. Dodajemy roztopione masło i mieszamy.
Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na jej spód wsypujemy masę ciasteczkową i wyrównujemy. Odstawiamy.
Składniki na masę serową:
- 80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie – ja używam gotowego sera z “wiaderka”
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser ucieramy z cukrem w misie miksera. Stopniowo dodajemy jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy, ale tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokruszoną chałwę, lekko mieszamy szpatułką.
Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (ja piekę zawsze z grzałką góra-dół, bez termoobiegu). Na najniższej półce w piekarniku ustawiamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą. Na wyższej półce kładziemy formę z sernikiem.
Pieczemy przez około 1 godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wyjmujemy i w temperaturze pokojowej studzimy do końca.
W tym czasie przygotowujemy polewę chałwową.
Polewa chałwowa:
- 150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)
- pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
Chałwę kruszymy do małego rondelka. Dodajemy kremówkę i mieszamy, by nie było grudek chałwy (można do tego użyć blendera). Podgrzewamy ciągle mieszając, by polewa lekko zgęstniała. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Polewamy nią nasz sernik i całość schładzamy w lodówce przez 12 godzin.