Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Sernik szwarcwaldzki

November7

Nie mogę się nadziwić, że przez tyle lat nie piekłam serników. Zawsze  uważałam, że są trudne do zrobienia i nigdy się nie udają(-: Nic bardziej mylnego. Chyba nie ma prostszego ciasta, które w dodatku smakuje wyśmienicie.

Bardzo podoba mi się pomysł ze spodem zrobionym z ciastek digestive, co jeszcze bardziej ułatwia pracę. Sernik szwarcwaldzki to cudowne połączenie aksamitnego sera ze wspaniałym i znanym już duetem jakim są wiśnie i czekolada. Musicie koniecznie go upiec(-:
Przepis z niezawodnego bloga moje wypieki.

Składniki na spód:

  • 200 g ciastek digestive
  • 70 g roztopionego masła

Ciastka kruszymy i mieszamy z masłem na mokry piasek. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia.  Wysypujemy do niej masę z ciastek, którą dokładnie wciskamy w dno tortownicy i jej boki (do połowy wysokości).

Składniki na masę serową:

  • 700 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • pół szklanki kwaśnej śmietany (125 ml) 18%
  • 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 100 g gorzkiej czekolady (70 g do sernika + 30 g do dekoracji), startej na tarce

Twaróg, jajka (w całości), żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, śmietanę wrzucamy do misy miksera i miksujemy na gładką masę.

Na spód z ciastek wylewamy 1/3 masy serowej, wykładamy część wiśni, oprószamy częścią czekolady. Następnie wylewamy kolejną porcję masy serowej, wykładamy część wiśni i oprószamy czekoladą. I tak do wyczerpania masy serowej, wiśni i czekolady. Tworzymy w ten sposób warstwy, które będą pięknie wyglądały po przekrojeniu ciasta. Czekolada nie powinna być ostatnią warstwą przed pieczeniem, mogą być natomiast wiśnie.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 1 godzinę 25 minut. Jeśli pieczecie w większej formie, należy piec krócej, około 1 godziny 10 minut. Studzimy w piekarniku a następnie wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem sernik posypujemy resztą czekolady.

Ja użyłam wiśni z konfitury, którą przygotowałam w lecie. Jeśli chodzi o czas pieczenia – u mnie trwa to zawsze o 10 -15 minut dłużej.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: