Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Śledzie w szklaneczce

February21

No i przyszedł czas na śledzika(-:

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety ze śledzia solonego
  • 2 jabłka
  • 1 biała cebula
  • 6 korniszonów
  • 4 czubate łyżki startych i ugotowanych buraków
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy aromatyzowanej czosnkiem
  • 4 łyżki majonezu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Filety moczymy, odsączamy i kroimy na kawałki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę i korniszony kroimy w plasterki. Na dnie każdej ze szklanek  układamy trochę startego jabłka, plasterki korniszona i po łyżce buraków. Następnie układamy warstwę cebuli, solimy i pieprzymy. W następnej kolejności układamy pozostałe korniszony i pokrojone śledzie. Na wierzch dajemy resztę jabłek. Zalewam oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Dekorujemy majonezem i natką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Email will not be published

Website example

Your Comment: