Śledzie w szklaneczce
No i przyszedł czas na śledzika(-:
Składniki na 4 porcje:
- 4 filety ze śledzia solonego
- 2 jabłka
- 1 biała cebula
- 6 korniszonów
- 4 czubate łyżki startych i ugotowanych buraków
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy aromatyzowanej czosnkiem
- 4 łyżki majonezu
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Filety moczymy, odsączamy i kroimy na kawałki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę i korniszony kroimy w plasterki. Na dnie każdej ze szklanek układamy trochę startego jabłka, plasterki korniszona i po łyżce buraków. Następnie układamy warstwę cebuli, solimy i pieprzymy. W następnej kolejności układamy pozostałe korniszony i pokrojone śledzie. Na wierzch dajemy resztę jabłek. Zalewam oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Dekorujemy majonezem i natką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.