Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Spaghetti alla putanesca

November3

Włoskich smaków ciąg dalszy… Dzisiaj proponuję bardzo popularny w Italii sos o kontrowersyjnej nazwie putanesca ( etymologia słowa nawiązuje do najstarszego zawodu świata).

Spaghetti alla putanesca jest typowym daniem kuchni rzymskiej i neapolitańskiej i charakteryzuje się ostrym i wyrazistym smakiem. Mężczyźni przepadają za tym sosem (-: ale nie polecam go dzieciom(-:

Składniki:

  • makaron spaghetti
  • puszka rozdrobnionych pomidorów w puszce
  • 6 dag kaparów
  • 10 dag czarnych oliwek
  • 4 fileciki anchois
  • łyżka świeżych listków oregano
  • 2 strączki peperoncino
  • 6 łyżek oliwy
  • sól

Na patelni podsmażamy na oliwie obrany i pokrojony czosnek oraz papryczki. Dodajemy drobno pokrojone anchois, kapary, oliwki oraz pomidory. Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Doprawiamy solą. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do naczynia z sosem. Chwilę podgrzewamy. Wykładamy na talerze i posypujemy posiekanym oregano. Od razu podajemy. Smacznego!

Email will not be published

Website example

Your Comment: