Spaghetti alla putanesca
Włoskich smaków ciąg dalszy… Dzisiaj proponuję bardzo popularny w Italii sos o kontrowersyjnej nazwie putanesca ( etymologia słowa nawiązuje do najstarszego zawodu świata).
Spaghetti alla putanesca jest typowym daniem kuchni rzymskiej i neapolitańskiej i charakteryzuje się ostrym i wyrazistym smakiem. Mężczyźni przepadają za tym sosem (-: ale nie polecam go dzieciom(-:
Składniki:
- makaron spaghetti
- puszka rozdrobnionych pomidorów w puszce
- 6 dag kaparów
- 10 dag czarnych oliwek
- 4 fileciki anchois
- łyżka świeżych listków oregano
- 2 strączki peperoncino
- 6 łyżek oliwy
- sól
Na patelni podsmażamy na oliwie obrany i pokrojony czosnek oraz papryczki. Dodajemy drobno pokrojone anchois, kapary, oliwki oraz pomidory. Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Doprawiamy solą. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do naczynia z sosem. Chwilę podgrzewamy. Wykładamy na talerze i posypujemy posiekanym oregano. Od razu podajemy. Smacznego!