Strucla z makiem
Makowiec zawijany robiłam już 2 razy i w tym roku również zagości na naszym stole. Jest przepyszny, bardzo wilgotny, aromatyczny i niestety jest z nim trochę pracy… Ale przecież raz do roku można się wysilić, prawda? Efekt będzie zaskakujący, gorąco polecam.
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 180 ml letniego mleka
- 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
- 6 żółtek (białka odkładamy do masy, będą jeszcze potrzebne)
- 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Składniki na masę makową:
-
500 g maku
-
250 g cukru
-
100 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżka miodu (możemy dać go więcej i wtedy zmniejszamy ilość cukru)
- olejek migdałowy do smaku
- cynamon do smaku
- 1 łyżka miękkiej margaryny
- kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Drożdże rozpuszczamy z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawiamy na około 15 minut. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa
Mak zaparzamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, dwukrotnie mielimy.
Chociaż lubię szybkie rozwiązania, to w tym przypadku lepszy jest mak własnoręcznie przygotowany, a nie ten z puszki.
Dodajemy pozostałe składniki. Pozostałe białka z ciasta ubijamy na sztywno i na końcu delikatnie łączymy z naszą masą.
Wykonanie
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części.
Rozwałkowujemy na prostokątne placki, na które nakładamy masę makową, zostawiając ok 2 cm wolnego brzegu.
Ciasto zwijamy w rulon. Końce makowców podwijamy pod spód.
Całość zawijamy w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm luzu – ciasto w piekarniku jeszcze urośnie i będzie potrzebowało do tego miejsca.
Boki zostawiamy nie zakryte, pergamin stworzy nam formę tuby. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypujemy mąką w celu zawinięcia masy.
Pieczemy w temperaturze 180 – 190 stopni przez około 30 – 40 minut, aż do ładnego złotego koloru.
Po wystygnięciu ciasto polewamy lukrem i ewentualnie posypujemy makiem.
Składniki na lukier
- pół szklanki cukru pudru
- 2 – 3 łyżki gorącej wody
Składniki rozcieramy na gładką masę.