Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Strucla z makiem

December11
W ostatni weekend, mimo dużego mrozu, pojechaliśmy na krakowski rynek, gdzie trwa jarmark bożonarodzeniowy.  Muszę przyznać, że poczułam magię świąt. Od tamtej pory myślę tylko o tym, co by tu upiec pysznego na święta(-:
Jedno jest pewne: makowiec musi być! Po pierwsze: bo to piękna tradycja. Po drugie: moja miłość go uwielbia – choć pewnie nigdy nie dorównam makowcom jego babci, o których krążą legendy nie tylko na Żywiecczyźnie(-:
Makowiec zawijany robiłam już 2 razy i w tym roku również zagości na naszym stole. Jest przepyszny, bardzo wilgotny, aromatyczny i niestety jest z nim trochę pracy… Ale przecież raz do roku można się wysilić, prawda? Efekt będzie zaskakujący, gorąco polecam.
Niezawodny przepis ze strony moje wypieki
Składniki na ciasto drożdżowe na 3 strucle:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
  • 6 żółtek (białka odkładamy do masy, będą jeszcze potrzebne)
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Składniki na masę makową:

  • 500 g maku
  • 250 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 łyżka miodu (możemy dać go więcej i wtedy zmniejszamy ilość cukru)
  • olejek migdałowy do smaku
  • cynamon do smaku
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Ciasto drożdżowe

Drożdże rozpuszczamy z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawiamy na około 15 minut. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa

Mak zaparzamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, dwukrotnie mielimy.
Chociaż lubię szybkie rozwiązania, to w tym przypadku lepszy jest mak własnoręcznie przygotowany, a nie ten z puszki.
Dodajemy pozostałe składniki.  Pozostałe białka z ciasta ubijamy na sztywno i na końcu delikatnie łączymy z naszą masą.

Wykonanie

Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy  na 3 części.
Rozwałkowujemy na prostokątne placki, na które nakładamy masę makową, zostawiając ok 2 cm wolnego brzegu.
Ciasto zwijamy w rulon. Końce makowców podwijamy pod spód.
Całość  zawijamy w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm luzu – ciasto w piekarniku jeszcze urośnie i będzie potrzebowało do tego miejsca.
Boki zostawiamy nie zakryte,  pergamin stworzy nam formę tuby. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypujemy mąką w celu zawinięcia masy.

Pieczemy w temperaturze 180 – 190 stopni przez około 30 – 40 minut, aż do ładnego złotego koloru.
Po wystygnięciu ciasto polewamy lukrem i ewentualnie posypujemy makiem.

Składniki na lukier

  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki gorącej wody

Składniki rozcieramy na gładką masę.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: